18 septembrie 2020, 16:56

Cea mai mare pasăre zburătoare revine în România după trei decenii

O specie dispărută din România de 30 de ani şi-a făcut apariția.

În judeţul Bihor, în apropierea municipiului Salonta, dropia a reapărut recent după ce a dispărut din țara noastră în 1990. Un student la Medicină veterinară a descoperit un cuib de dropie în timpul unor munci agricole.

„Această fotografie are o însemnătate istorică. Ea dovedeşte cuibăritul unei specii considerate cândva dispărute din România şi, în acelaşi timp, ne arată importanţa muncii pe teren, implicarea localnicilor şi a administraţiilor locale în conservarea naturii, dar şi necesitatea eficientizării programelor de agro-mediu care să ofere plăţi compensatorii atractive pentru fermierii prietenoşi cu dropiile„, susține Asociaţa Milvus Grup, organizaţie specializată pe protejarea păsărilor, conform adevarul.ro.

sursa foto: adevarul.ro

Cea mare pasăre zburătoare din Europa, dropia, e clasificată ca specie vulnerabilă pe plan global, şi a cunoscut un declin covârşitor în ultimul secol. Până la mijlocul anilor 1950, ea a dispărut din cea mai mare parte a Europei. În România, pasărea a dispărut în urma naţionalizării, pajiştile (habitatele sale naturale) au fost arate şi transformate în culturi agricole. La aceasta scădere au contribuit şi mecanizarea agriculturii şi vânătoarea, respectiv braconajul.

Un proiect finanțat din fonduri europene derulează în prezent, potrivit căruia proprietarii de terenuri să primească bani ca să protejeze dropiile.

sursa foto: natgeo.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.