27 aprilie 2024, 11:48

Cea mai veche ie are 228 de ani. Ea este expusă la Palatul Dacia-România

Cea mai veche ie din România este  expusă în galeriile de artă din Palatul Dacia Romană, în Centrul Bucureştiului. A fost cusută în 1795, în satul Breţcu, din actualul judeţ Covasna, pe vremuri Trei Scaune.

Cămaşa e din cânepă, cu motive florale şi geometrice specifice Moldovei şi Transilvaniei. Are nevoie de condiţii speciale de păstrare, aşa că va rămâne expusă un timp limitat.

Cea mai veche ie a fost cumpărată în 1906 de la familia care păstrase aceasta bijuterie. Ciupagul, înfloritura de pe pieptul cămăşii, e specific Transilvaniei.

Managerul Muzeului Naţional al Ţăranului Român, Virgil Ştefan Niţulescu explică: Există scrisul de mână al lui Tzigara Samurcaş pe o etichetă care a fost plasată pe o mânecă a cămăşii. Am aflat de acolo de unde a fost achiziţionată.

Cine a fost Alexandru Tzigara Samurcaş

Alexandru Tzigara Samurcaş, critic şi istoric de artă, a pus bazele a ceea urma să devină Muzeul de Artă Naţională, astăzi cunoscut drept Muzeul Naţional al Ţăranului Român.

Zeci de ani, Tzigara Samurcaş a mers în tot spaţiul românesc şi a achiziţionat mii de obiecte care astăzi sunt considerate de patrimoniu.

Cămaşa cu altiţă a intrat în urmă cu un an în patrimoniul UNESCO.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol