24 aprilie 2024, 3:50

„Ceaiul a început prin a fi un medicament și s-a transformat într-o băutură“: 4 ceaiuri minune și scurta istorie a băuturii

V-ați întrebat vreodată care este istoria ceaiului? De când datează și cum a fost descoperit? Dacă da și încă nu ați găsit răspuns, în acest articol vom face o scurtă istorie a băuturii medicament, după care vă vom sugera 4 dintre cele mai bune ceaiuri.

Este cunoscut faptul că ceaiul pe lângă gustul plăcut, oferă și beneficii medicale. Astfel, pe vremea când medicina nici nu se afla la început, mai exact acum 5 mii de ani, plantele erau folosite la diverse afecțiuni ale organismului, la răni etc. însă, deși cultura ceaiului a fost studiată îndeaproape, încă nu se cunoaște cu exactitate țara de origine, cu toate acestea, majoritatea asociază băutura cu China, plecând de la legenda călugărului budist.

Sursa: ro.stockfresh.com

Legenda întruchipează un călugăr care petrecuse nopți și zile în rugăciuni și meditații, până când, într-o noapte a încălcat jurământul. Fiind mustrat de conștiință pentru că adormise,  și-a tăiat pleoapele, în urma cărora, în locul în care au căzut, a crescut un arbust cu ceai.

Așadar, chiar dacă nu cunoaștem povestea reală a ceaiului, de ce să nu ne bucurăm de el și de proprietățile sale? Iată mai jos un top al celor mai sănătoase:

  • 1. Ceaiul verde

Încă de acum câteva secole, ceaiul verde era cunoscut pentru beneficiile pe care le aduce corpului uman, întrucât un studiu publicat în „Journal of the American Chemical Society”, din 2017, arată cum băutura scade riscul de a face Alzheimer.

Sursa: descopera.ro

  • 2. Ceaiul de rooibos

Cu proprietăți antioxidante,  preparat din Aspalathus Iinearis, aceasta este o plantă din Africa de Sud. Un studiu recent pe șoareci, arată faptul că antioxidanții din ceai pot proteja ficatul de stresul oxidant.

De asemenea rooibusul mai este recunoscut și pentru faptul că scade tensiunea arterială și relaxează mușchii încordați.

Sursa: e-dimineata.ro

  • 3. Ceaiul de iasomie

În cartea „Ikigai: Secretul japonez pentru o viață lungă și fericită“, autorii Héctor García şi Francesc Miralles observă că locuitorii longevivi ai unei comunități din Okinawa, Japonia, sunt mari băutori de Sanpin-cha, un amestec special de ceai verde și iasomie.
Se spune despre iasomie că poate ajuta la îmbunătățirea stării fizice, așa cum poate ajuta la reducerea stresului.

Sursa: bunadimineata.ro

  • 4. Ceaiul de hibiscus

Studiile făcute pe baza acestei plante, sugerează că extractul din caliciul și frunzele sale are efect antioxidant și antitumoral și, în aceeași măsură amână și îmbătrânirea. De asemenea ceaiul de hibiscus are și beneficii cardiovasculare.

Sursa: giyahan.com

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol