26 iunie 2024, 14:33

Cei 3R care pot ajuta planeta

Conceptul celor trei R – Reduce, Reutilizează și Reciclează – devine esențial, ținând cont de provocările climatice și de mediu cu care ne confruntăm, și ne poate ghida spre a ne însuși un comportament sustenabil și responsabil.

Reducerea
Reducerea este primul și cel mai important pas. Aceasta presupune utilizarea, de la bun început, a unui număr mai mic de resurse, adică generarea unui număr mai mic de deșeuri. Concret, reducerea poate fi realizată prin alegerea produselor cu mai puțin ambalaj sau chiar a celor fără ambalaj, evitarea cumpărării produselor inutile sau prin folosirea articolelor reutilizabile, precum cănile de cafea sau sticlele de apă reutilizabile. Dacă aduci propria cană de cafea la cafenea, contribui la reducerea numărului de pahare de unică folosință.

Reutilizarea
Reutilizarea se referă la utilizarea din nou a obiectelor. Adică, în loc să fie aruncate după o singură utilizare, ele au parte de mai multe utilizări, iar astfel se economisesc bani și cantitatea de deșeuri este redusă. Exemple care pot fi luate în considerare sunt folosirea borcanelor de sticlă goale pentru a păstra resturile alimentare și donarea hainelor și jucăriilor de care nu mai ai nevoie.

Reciclarea
Reciclarea este procesul de colectare și procesare a materialelor precum hârtia, plasticul și sticla, pentru a le transforma în produse noi. Este o metodă eficientă de a extrage valoare din resurse și de a reduce cantitatea de deșeuri care ajunge la groapa de gunoi. Numărul organizațiilor care își promovează politicile de reciclare este în creștere, la fel și cel al celor care produc produse din materiale reciclate.

Economia circulară
În ceea ce privește trecerea la o economie circulară, care se bazează pe reducerea, reutilizarea și reciclarea materialelor, pot avea un puternic impact asupra a 70% din emisiile globale de gaze cu efect de seră. Într-o economie circulară, produsele sunt concepute pentru a utiliza mai puține materiale naturale și pentru a avea o durată de viață mai lungă. Acest fapt implică redesignul produselor și proceselor pentru a maximiza eficiența și a minimiza deșeurile.

Dreptul de a repara
De exemplu, una dintre cele mai recente legislații din Europa „dreptul de a repara” obligă producătorii să modifice designul produselor și să ofere piese de schimb pentru a le permite consumatorilor să își poată repara produsele și să evite înlocuirea acestora.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol