10 decembrie 2023, 19:29

Cei doi patroni ai stației GPL din Crevedia au fost reținuți pentru 24 de ore

Cei doi patroni ai stației GPL din Crevedia au fost reținuți pentru 24 de ore, pentru “distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru”. Ionuț Doldurea și Cosmin Stângă, patronii Flagas, au fost reținuți de procurori, potrivit unui comunicat al Parchetului General. Motivul: firma deținută și administrată de cei doi a operat timp de trei ani punctul de lucru de la Crevedia, deși acesta nu mai avea autorizație de funcționare.

Parchetul General informează că, “în perioada 30 septembrie 2020-26 august 2023, în realizarea obiectului de activitate și în interesul său, ca urmare a politicii promovate de către […] cei doi inculpați, societatea comercială a funcționat în mod sistematic prin încălcarea repetată a dispozițiilor legale privind derularea operațiunilor de alimentare, transport, transvazare și depozitare cu combustibil GPL […], la punctul de lucru neautorizat amplasat pe Șoseaua București-Târgoviște, în comuna Crevedia, județul Dâmbovița“.

Ca urmare, procurorii au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore a celor doi administratori ai stației de la Crevedia, pentru infracțiunea de “distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru“. În același timp, s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale și față de o societate comercială cu sediul în municipiul Caracal, județul Olt, pentru aceeași infracțiune, scrie biziday.ro.

Procurorii mai informează că “acest fapt a creat premisele izbucnirii, la data de 26 august 2023, în jurul orei 18.40, a unui incendiu urmat de mai multe explozii […], ce au condus la decesul a 5 persoane până la acest moment și vătămarea corporală a 54 de persoane, precum și distrugerea și degradarea unor bunuri imobile și mobile, precum și a unor lucrări, echipamente, instalații sau componente ale acestora, consecințe pe care factorii de conducere din cadrul acesteia nu le-au prevăzut, deși trebuiau și puteau să le prevadă“.

În cauză s-au efectuat patru percheziții (la sediile a două persoane juridice și domiciliile a două persoane fizice), în urma acestor activități procedurale fiind ridicate mai multe înscrisuri, documente și medii de stocare care vor fi valorificate pe parcursul urmăririi penale“, se mai arată în comunicatl Parchetul General.

Procurorii Parchetului General i-au adus, marți, la audieri pe Ionuț Doldurea, acționar majoritar și administrator al firmei Flagas SRL, al cărei depozit de gaze a produs explozia de la de la Crevedia, dar și pe celălalt patron, Cosmin Stângă.

Acționarii firmei Flagas SRL sunt Ionuț Daniel Doldurea (51%) si Cosmin Ionuț Stinga (49%), potrivit Termene.ro. Ionuț Daniel Doldurea e și administrator al firmei, scrie g4media.ro.

Cifra de afaceri a firmei Flagas SRL pe 2022 a fost de peste jumătate de miliard de lei, mai precis 595 de milioane de lei. Iar profitul pe 2022 s-a cifrat la 32 de milioane de lei.

Flagas s-a extins rapid în ultimii doi ani, cumpărând și firma concurentă Rombeer Crîngaşu, care opera stațile de carburant RBC. Nu e clar de unde a avut capitalul necesar pentru această achiziție fiului primarului PSD din Caracal.

Ionuț Daniel Doldurea e fiul primarului PSD din Caracal, Ion Doldurea. Ion Doldurea a fost impus de baronul PSD Paul Stănescu în 2019 la șefia PSD Caracal în locul lui Dan Ciocan, care voia să preia controlul în organizația Olt a PSD tocmai de la Stănescu. Tot Paul Stănescu, actualul secretar general PSD, l-a impus pe Doldurea sr. candidat la Primăria Caracal, pe care acesta a și câștigat -o în 2020.

Chimist de profesie, Doldurea a înființat mai multe firme, inclusiv din domeniul carburanților, pe care le-a trecut apoi pe numele fiilor săi, potrivit Olt Alert.

Doldurea sr. s-a remarcat prin faptul că a inițiat, în calitate de președinte al Asociației „Fiii și prietenii Caracalului”, un referendum pentru redenumirea județului Olt în Romanați. După eșecul votului din 2018 a demisionat de la conducerea asociației.

Doldurea senior a fost suspendat din PSD după ce a făcut declarații arogante la adresa pompierilor răniți în explozia de la Crevedia.

Avocatul patronilor stației GPL din Crevedia spune că Ionuț Doldurea, acționarul majoritar, a fost la Crevedia în noaptea exploziilor. Aceasta, deși șeful ISU Dâmbovița a spus că nu a reușit să ia legătura cu el, pentru că avea telefonul închis.

Prim-adjunctul inspectorului şef al ISU Dâmboviţa, Alfred George Hantăr, a spus acum două zile că oficialii ISU au încercat să ia legătura cu patronii stației GPL de la Crevedia imediat după izbucnirea incendiului, însă aceștia aveau telefoanele închise.

„Am încercat de la primele momente în care am ajuns la locul intervenţiei, chiar de pe drum, cu colegii de la Inspecţia de prevenire care cunoşteau locul, să luăm legătura cu patronul sau administratorul, cu unul dintre ei, telefoanele închise, nu am avut cu cine să discutăm”, a spus Hantăr.

Acum, avocatul susține că Doldurea a mers la Crevedia în seara exploziei, dar nu a putut da detalii despre ce a făcut și cât timp a stat acolo.

UPDATE

Avocatul celor doi patroni și ai companiei Flagas susține că a aflat din presă despre comunicatul parchetului în care se anunța că cei doi patroni ai stației GPL sunt suspectați în dosarul exploziilor de la Crevedia.
El a susținut că nici el, nici clienții săi nu au fost sunați de la Parchet și nu știau că trebuie să se prezinte la audieri. El a adăugat că Doldurea și Stângă își mențin promisiunea de a despăgubi localnicii din Crevedia care au casele distruse și că i-a sfătuit pe clienții săi să nu dea nicio declarație publică.

UPDATE, miercuri

Ionuţ Doldurea şi Cosmin Stângă, patronii firmei Flagas SRL, care deţine staţia GPL din Crevedia unde s-au produs explozii săptămâna trecută, au fost aduşi miercuri dimineaţa pentru audieri la Parchetul General, relatează AGERPRES.

Cei doi au fost transportaţi cu o dubă a Poliţiei, după ce au fost reţinuţi marţi seara pentru 24 de ore.

La intrarea în sediul Parchetului, avocatul lor a fost ceva mai rezervat în declaraţii, după ce marţi seara s-a plâns că procurorii nu i-au transmis informaţii din dosar, vorbind de „un scenariu pregătit de dinainte”.

De asemenea, avocatul a recunoscut că i-a sfătuit pe cei doi să nu dea declaraţii la Parchet.

„În cursul zilei de azi, în dosarul privind incendiul izbucnit pe 26 august 2023 în urma unor explozii ce s-au produs în localitatea Crevedia din judeţul Dâmboviţa, procurorul de caz din cadrul Secţiei de urmărire penală criminalistică a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale şi reţinerea a doi inculpaţi, administratori ai unei societăţi comerciale, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru, prev. de art. 255 alin. 1 şi 2 din Codul Penal”, a anunţat marţi seara Parchetul General.

De asemenea, procurorii au pus sub acuzare firma Flagas SRL pentru comiterea infracţiunii de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru.

„În perioada 30 septembrie 2020 – 26 august 2023, în realizarea obiectului de activitate şi în interesul său, ca urmare a politicii promovate de către factorii decizionali din structura de conducere a acesteia, respectiv cei doi inculpaţi menţionaţi anterior, societatea comercială a funcţionat în mod sistematic prin încălcarea repetată a dispoziţiilor legale privind derularea operaţiunilor de alimentare, transport, transvazare şi depozitare cu combustibil GPL (Ordinul MAI cu nr. 166 din 27 iulie 2010 şi Ordinul nr. 73/1161/1999 privind aprobarea ‘Normativului de proiectare, execuţie şi exploatare a sistemelor de alimentare cu gaze petroliere lichefiate (GPL) pentru autovehicule’, indicativ NP 037/99), la punctul de lucru neautorizat amplasat pe Şoseaua Bucureşti – Târgovişte, în comuna Crevedia, judeţul Dâmboviţa. Acest fapt a creat premisele izbucnirii, la data de 26 august 2023, în jurul orei 18,40, a unui incendiu urmat de mai multe explozii, rezultate din acest factor declanşator, ce a condus la decesul a 5 persoane până la acest moment şi vătămarea corporală a 54 de persoane, precum şi distrugerea şi degradarea unor bunuri imobile şi mobile, precum şi a unor lucrări, echipamente, instalaţii sau componente ale acestora, consecinţe pe care factorii de conducere din cadrul acesteia nu le-au prevăzut, deşi trebuiau şi puteau să le prevadă”, susţine Parchetul.

Anchetatorii anunţă că au efectuat patru percheziţii (la sediile a două firme şi domiciliile a două persoane), în urma acestor activităţi procedurale fiind ridicate mai multe înscrisuri, documente şi medii de stocare care vor fi valorificate pe parcursul urmăririi penale.

Ionuţ Doldurea este fiul primarului din Caracal, Ion Doldurea, suspendat din PSD.

Doldurea şi Stângă sunt acţionarii firmei Flagas SRL, care deţine staţia GPL de la Crevedia, unde s-au produs explozii săptămâna trecută, soldate cu cinci decese şi aproximativ 50 de oameni răniţi, printre care şi mulţi pompieri. De asemenea, zeci de case din apropierea staţiei GPL au fost distruse. Tragedia a avut loc în timp ce era efectuat un transfer de gaz între două cisterne.

Staţia GPL din Crevedia funcţiona din iulie 2020 fără autorizaţie de securitate la incendiu.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol