3 martie 2024, 7:58

Cel mai amplu incident cibernetic din istorie. Datele a 33 de milioane de persoane din Franța au fost furate

Autoritățile recunosc că jumătate din populația țării este afectată de un atac cibernetic din această săptămână. Datele personale a circa 33 de milioane de persoane au fost compromise, în ceea ce pare a fi cel mai amplu incident de acest fel din istorie.

Viamedis și Almerys, doi furnizori de servicii pentru companiile de asigurări medicale, au fost ținta atacului, dezvăluind datele personale a milioane de oameni.

Despre atac se știe doar că s-a desfășurat de la începutul acestei luni și că a exploatat două breșe de securitate separate ale furnizorilor de servicii pentru companiile de asigurări medicale. Ambele companii gestionează plățile efectuate de terți pentru asigurările de sănătate în Franța.

Potrivit Viamedis, hackerii au phishing și au folosit datele de conectare ale profesioniștilor din domeniul sănătății pentru a intra în sistem. Almerys a spus că hackerii nu au încălcat sistemul său central, ci au accesat un portal folosit de profesioniștii din domeniul sănătății.

Cei doi furnizori au depus plângeri la procuror și o anchetă este în desfășurare.

Preocuparea majoră cu care se confruntă persoanele afectate, transmit specialiștii, este modul în care aceste informații ar putea fi combinate cu informații din alte atacuri cibernetice. Hackerii ar putea folosi aceste informații pentru a efectua atacuri suplimentare, inclusiv furturi de identitate. De altfel, adesea, informațiile sustrase de atacatorii cibernetici ajung pe piețele dark web, unde hackerii și escrocii le cumpără pentru a comite alte infracțiuni.

Potrivit CNIL (autoritatea franceză pentru protecția datelor), peste 33 de milioane de persoane – puțin sub jumătate din populația franceză – au fost afectate de scurgerea de date, care includea detalii precum „starea civilă, data nașterii și numărul de securitate socială, numele asigurătorului de sănătate și acoperirea oferită de poliță”. CNIL a asigurat că nu au fost furate „detalii bancare, date medicale, adresă poștală, număr de telefon sau e-mail”.

Este prima dată când există o încălcare la o asemenea amploare”, a declarat Yann Padova, avocat specializat în protecția datelor digitale și fost secretar general al CNIL, pentru postul francez Franceinfo.

Padova a spus că aceasta este „cea mai mare breșă de securitate din Franța”.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol