7 iunie 2020, 4:58

Cel mai așteptat show aviatic al anului: BIAS 2017

Bucharest Internațional Air-Show, cunoscut și ca BIAS, este cel mai așteptat spectacol aviatic din România. Aflat la a noua ediție, BIAS mereu se ridică la așteptările spectatorilor dornici să vadă aparate de zbor aflate chiar pentru prima oară la noi în țară.

Cu toate că în ziua de 22 iulie soarele a dogorât, iar betonul din aeroportul Aurel Vlaicu ajunsese la peste 45 de grade, la show-ul care a durat peste 10 ore au participat peste 160.000 de oameni, înregistrându-se un record de audiență. Echipați cu multe sticle de apă, umbrele, mâncare, haine vaporoase și scaune pliante,  copii, tineri și bătrâni s-au arătat foarte încântați de piloții care au făcut spectacol.

Am reușit să organizăm cu succes cel mai mare eveniment aviatic din România și pentru aceasta mulțumesc tuturor angajaților CNAB implicați în acest proiect, partenerilor noștri și celorlalți organizatori din cadrul Ministerului Transporturilor, Ministerului Apărării Naționale și Ministerului Economiei. Mulțumesc totodată spectatorilor, instituțiilor statului – Poliția Transporturi, Poliția de Frontieră, Vama, SRI, ISU – mass media și pasionaților de aviație care ne-au fost aproape și ne-au susținut permanent în demersul organizării acestui proiect, BIAS 2017„, a declarat Bogdan-Stelian Mîndrescu, directorul general al Companiei Naționale Aeroporturi București citat pe pagina de Facebook Bucharest Airports.

 

Invitații, deliciul spectatorilor

Cei 200 de piloți și parașutiști ai aviației civile și militare, prezenți la BIAS au venit din mai multe colțuri ale lumii, gata să-i dea pe spate pe românii nerăbdători să vadă avioanele de care aud doar la televizor.

Printre cele 100 de aeronave regăsim elicopterele militare IAR 330 Puma și IAR 316B Alouette, avioanele militare C-27 Spartan, IAR 99 Șoim (produs în România),  supersonicul Mig-21 Lancer și în premieră,  fighter-ele F-16 din partea aviației române. De asemenea, din partea aviației civile române au fost invitați Hawks of Romania, piloții de acrobații ai Aeroclubului României, Iacării Acrobații, parașutiștii de la Blue Wings și planoriștii de la White Wings.

 

Printre invitații străini s-au numărat Forțele Aeriene Poloneze, care au făcut un display al supersonicelor F-16 Fighter Falcon și  MiG 29 Fulcrum, care este foarte rar întâlnit. De asemenea, Zoltan Veres, multiplu campion mondial, și Jurgis Kairys au făcut acrobații care au antrenat publicul, iar piloții turci de la clubul Soloturk au arătat spectatorilor cât de manevrabile sunt avionele de luptă. Acrobații austriaci de la Flying Bulls, au evoluat cu aeronave unice: B 25 Mitchell, T 28 Trojan, Vought F4U Corsair și două Dornier Alpha Jets.

Forțele Aeriene Ungare au venit cu spectaculosul JAS 39 Gripen, avion monomotor și multirol cu greutate redusă, iar americanii au încântat cu F-15 și expoziția statică a grandiosului Lockheed C-130 Hercules.

Expoziția statică a numărat o serie de aeronave care mai de care speciale. Germanii au prezentat la sol două avioane de multirol, cu dublu motor, Eurofighter Typhoon și Tornado. Acestea sunt folosite în luptă, atac și recunoaștere. o altă aeronavă este Airborne Warning and Control System (AWACS), un avion imens aflat sub comanda NATO. Boeing-ul E-3A Sentry AWACS face parte din sistemul Alianței Nord Atlantice de avertizare timpurie și într-adevăr este greu de ratat.

O surpriză pentru cei care au ajuns de la prima oră la eveniment a fost un balon cu aer cald de la Aeroclubul României, care a fost umflat în fața tuturor. Este una dintre singurele ocazii în care la un show aviatic este adus un balon de acest tip.

 

BIAS se înscrie pe harta show-urilor aviatice de anvergură internațională

Și un lucru foarte important este că publicul răspunde la aceste show-uri aviatice din România, venind în număr din ce în ce mai mare, fiind din ce în ce mai interesați de aceste evenimente de care ne putem bucura pe timpul verii.

De asemenea, se poate afirma că BIAS este unul dintre cele mai importante spectacole de acest tip din Europa de Est, astfel se poate observa cum și numărul străinilor prezenți este din ce în ce mai ridicat.

Timp de 11 ore, indiferent de caniculă, 160.000 de oameni au fost prezenți pe aeroportul Aurel Vlaicu din București, au aclamat, au aplaudat, s-au speriat în urma efectelor pirotehnice și au rămas uimiți la acrobațiile cu avioanele supersonice.

În 2018, BIAS va împlini un deceniu de existență și cu siguranță va pregăti și mai multe surprize pentru cei interesați. Începând cu acest an, vizibilitatea în media este mult mai ridicată, oamenii putând astfel să afle mai ușor de acest spectacol aerian și de ce nu, să dorească să participe la cât mai multe, deoarece în fiecare an, pe lângă evenimentul din Băneasa, mai sunt cele de la Câmpia Turzii, de la Lacul Morii, Otopeni s.a.m.d.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.