Federația Internațională a Crucii Roșii și Semilunii Roșii (IFRC) a avertizat că actualul conflict din Ucraina s-a transformat într-o criză umanitară ce ar putea dura ani de zile, transmite agenția spaniolă EFE, citată de Rador.
„Milioane de oameni au nevoie disperată de apă potabilă, hrană, ajutor medical de urgență, electricitate și adăpost”, a declarat președintele IFRC, Francesco Rocca, la o conferință de presă, la Geneva.
Șeful organizației care coordonează agențiile naționale de Cruce Roșie a subliniat că mii de lucrători și voluntari din aceste organizații lucrează atât în Ucraina, cât și în țările vecine, pentru a acorda ajutor, iar IFRC a cerut 108 milioane de euro care să ajungă la două milioane de oameni.
La rândul său, Agenția Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR) a declarat că numărul refugiaților ucraineni în urma invaziei ruse se ridica la 2 milioane, mai mult de jumătate dintre aceștia fiind în Polonia, care a depășit astăzi bariera de un milion de ucraineni primiți la granițele sale. „Polonia concentrează 60% dintre refugiați, deși preocuparea noastră se concentrează și pe Moldova, o altă țară care primește ucraineni, al cărei sistem de protecție civilă este destul de fragil”, a spus șeful IFRC.
ICNUR continuă să estimeze că acest conflict ar putea provoca un exod de până la patru milioane de ucraineni, iar alte agenții ONU estimează cinci milioane, echivalentul a aproape o zecime din populația țării. Rocca a subliniat că actualul exod ucrainean „trebuie să fie un punct de cotitură pentru ca atitudinea Uniunii Europene față de migranți și refugiați să se schimbe”. „Toți cei care fug de violență, sărăcie și război trebuie să fie tratați cu demnitate, atât la granițele Ucrainei, cât și la Marea Mediterană”, a spus italianul.
Cel mai grav exod din Europa, din 1945
Fluxul de refugiați este cel mai grav pe care l-a experimentat Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial, care a făcut ca între 11 și 20 de milioane de oameni să-și părăsească țările, și care, potrivit Înaltului Comisar al UNHCR, italianul Filippo Grandi, este cel aflat în cea mai rapidă creștere de la încheierea acestui conflict în 1945.
Războiul din Kosovo (1999) a provocat între 1,2 și 1,4 milioane de refugiați albanezi kosovari, iar conflictul din Bosnia (1992-1995) a făcut ca 1,3 milioane de bosniaci să părăsească acel teritoriu.
Săptămâna trecută, ICNUR și alte agenții ONU au cerut comunității internaționale 1,7 miliarde de dolari pentru a finanța ajutorul refugiaților ucraineni și alte operațiuni umanitare în Ucraina și în țările vecine.
Președintele IFRC a profitat și de conferința de presă pentru a condamna atacurile asupra unităților de sănătate care au loc în conflictul din Ucraina și care au fost denunțate în weekend de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).
„Am mai văzut asta în războaie precum Yemen sau Siria: armatele vorbesc de „daune colaterale”, dar unitățile sanitare sunt protejate de dreptul internațional umanitar”, a amintit Rocca.
Șeful Crucii Roșii a subliniat că printre grupurile care au nevoie de cele mai multe îngrijiri umanitare și de sănătate în actualul război se numără minorii neînsoțiți, femeile care au fost lăsate singure să își îngrijească copiii, bătrânii și persoanele cu dizabilități.
„Spațiul pentru ajutorul umanitar trebuie protejat, iar Crucea Roșie trebuie să poată continua să aibă acces la civili”, a adăugat el, într-o zi în care Rusia și Ucraina se confruntau cu privire la implementarea coridoarelor umanitare pentru a facilita acest ajutor.” (Kievul le respinge pe cele propuse de Moscova, care direcţionează civilii către Rusia şi Belarus).
Comentariile sunt oprite pentru acest articol