19 aprilie 2024, 22:57

Cel mai important vaccin împotriva infecției HPV va fi disponibil în România. Ce spun specialiștii despre acesta

Infecţia cu HPV este cea mai întâlnită infecţie virală a aparatului reproducător. Aceasta provoacă o  gamă largă de afecţiuni, atât la femei cât şi la bărbaţi, inclusiv leziuni precanceroase care pot evolua către cancer. 

Potrivit specialiştilor, HPV este al doilea agent patogen ce cauzează cancer, provocând 30% din cancerele noi atribuibile unei infecţii la nivel global. Majoritatea infecţiilor cu HPV nu cauzează simptome sau patologie şi se rezolvă spontan, însă o infecție persistentă poate evolua în cancer de col uterin. Această boală este responsabilă pentru sute de mii de decese anual, pe plan global.

Vestea bună e că vaccinul nonavalent Gardasil 9, singurul vaccin anti-HPV care protejează împotriva infecţiei cu 7 tipuri de HPV implicate în producerea cancerului, a fost lansat vineri la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”. Astfel, noul vaccin va fi disponibil din luna aprilie şi în România.

sursa: lifestyle.sapo.ao

Am dorit să aflu cât mai multe despre vaccinul pentru prevenirea infecției HPV și despre atitudinea românilor față de procesul de imunizare așa că am luat legătura cu Adrian Streinu-Cercel, managerul general al Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Bals”.

sursa: stirilekanald.ro

Având în vedere reticiența românilor față de vaccinuri exprimată până acum, cum credeți că vor primi acest vaccin ?

Adrian Streinu-Cercel: Vaccinul va fi disponibil în farmacii de luna viitoare. Eu sper că românii îl vor primi foarte bine. Îmi doresc ca aceștia să conștientizeze că vaccinul împotriva HPV previne o infecție cu Papiloma Virus, fapt ce determină ulterior preîntâmpinarea apariției cancerului de col uterin. Consider că toată lumea ar trebui să vadă câștigul pe care acest vaccin îl aduce.

Care este eficienţa clinică pe termen lung şi durata protecţiei  vaccinului împotriva HPV?

Eficiența clinică demonstrată în urma studiilor este de 100 % pentru prevenirea împotriva cancerului de col uterin și durata menținerii profilului de rezistență este foarte lungă deoarece nu este necesară administrarea unei alte doze după 5 sau 10 ani cum se procedează în cazul altor vaccinuri.

sursa: ladepeche.fr

Are vaccinul împotriva virusului HPV reacții adverse ? Dacă da, care ar fi acestea?

Singurele reacții adverse sunt cele legate de acul de injecție și prin asta mă refer la apariția unei dureri locale mici și atâta tot. Ca orice vaccin.

Recent am citit un studiu potrivit căruia un doctor danez, Louise Brinth, a examinat în jur de 80 de tinere care ar fi prezentat o serie de efecte adverse (amețeli, dureri de cap îngrozitoare, dureri abdominale și greață) după ce au fost vaccinate împotriva HPV.

sursa: calgaryherald.com

Cum comentați simptomele cu care se confruntă aceste tinere în urma vaccinării ?

Haideți să vedem în felul următor. La noi, în anul 2008 sau 2009 s-au vaccinat 3.000 de persoane și nimeni nu a avut nimic. Comparați 3.000 cu 80.

Ce soluții ați găsi pentru a crește încrederea în programul de imunizare?

În momentul în care lumea va conștientiza că informațiile trebuie luate de la specialiști și nu de la persoane care nu au legătură cu acest domeniu, atunci lucrurile vor fi foarte bune. După părerea mea, specialistul în domeniu este cel care ar trebui să dicteze prin informațiile pe care le livrează și nu oricine care citește și el despre ceva.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE