9 august 2020, 8:53

Cel mai mare planetariu din România va fi deshis la Brașov

La Zoo Braşov va fi deschis cel mai mare planetariu din România şi singura construcţie de acest gen aflată în interioriul unei grădini zoologice. La planetariu vor putea fi vizionate filmuleţe din diferite categorii – astronomie, geografie sau biologie.

Planetariul de la Zoo Braşov este şi cel mai mare din România, din punct de vedere al capacităţii, având 103 locuri de locuri construite pe un planşeu-anfiteatru, de 300 de metri pătraţi, cu o înclinaţie de 23,5 grade (ca şi axa de înclinare a Pământului), pentru a da senzaţia de profunzime. Două dintre locuri sunt destinate persoanelor cu dizabilităţi, spune directorul Grădinii Zoologice, Alin Pânzariu. Comparativ, cele mai mari planetarii din ţă au în jur de 45 – 50 de locuri. Clădirea are o platformă pe care sunt fi aşezate locurile pentru spectatori, iar pentru a facilita accesul persoanelor în scaun rulant există şi un lift, potrivit Monitorul Expres.

„Această investiţie face parte din proiectul de dotare şi modernizare a grădinii zoologice. De atâţia ani de cânt l-am pornit am reuşit să îl ducem la bun sfârşit. Urmează să vedem cum, sub ce formă în vom include în exploatare, astfel încât să ne atingem obiectivul pe care ni l-am propus şi anume acela ca planetariul să fie vizitat de cât mai mulţi braşoveni şi de cât mai mulţi oameni care ajung la grădina zoologică. Ne dorim să atragă cât mai mulţi elevi de la şcolile din Braşov care să pună în programa lor şcolară, la un anumit interval, vizite cu clasele aici. Ne dorim să îi ajute şi pe profesori la predarea lecţiilor, altfel decât în sala de clasă cu o carte în faţă, fie că vorbin de lecţii despre exploatarea spaţiului sau lecţii despre flora şi fauna dintr-o anumită parte a globului“, a declarat primarul George Scripcaru.

Amenajarea planetariului a costat 8,205 milioane de lei şi a fost începută în primăvara anului trecut, de către firma braşoveană Har&H. Planentairu se află în clădirea construită acum 3 ani, odată cu modernizarea grădinii zoologice, imobil ce a costat 2,432 milioane lei.

Planetariu deţine, în prezent, cele mai moderne echipamente din România, respectiv un sistem superior de proiectare digitală, de 4K, prin intermediul a două video-proiectoare, având ca sursă de lumina diode laser şi accesorii optice de conversie şi mascare, amplasate diametral opus. Sistemul poate fi updatat ulterior la 8K sau 3D. Din punct de vedere audio sistemul are 7 canale de sunet, 14 boxe şi două subwoofere, cu puterne de 19.000 de W.

Consiliul Local trebuie să aprobe regulamentul de funcţionare şi tarifele înainte de deschidere, întocmind un program detaliat, în cadrul unui regulament de funcţionare.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.