29 martie 2024, 13:32

Cel mai mare protest de pe glob, trăit de o româncă în Bruxelles. INTERVIU Coordonatoare Clean2GO România, despre schimbări climatice, tineri și activism

Săptămâna trecută, pe străzile din întreaga lume, activiștii de mediu au participat la cel mai mare protest climatic, Global Climate Strike. Tinerii din România s-au alăturat mișcării internaționale și au atras atenția asupra schimbărilor climatice în fața instituțiilor din București.

Greta Thunberg. Sursă: grist

Greta Thunberg, alături de tinerii din București. Sursă foto: grist

Tinerii din București, susținuți de Greta Thunberg

Eforturile tinerilor români au avut ecou la nivel internațional. Greta Thunberg, adolescenta nominalizată la Premiul Nobel pentru Pace, a publicat pe Facebook o imagine de la evenimentul din București.

Bucharest, Romania. #FridaysForFuture #ClimateStrike

Gepostet von Greta Thunberg am Freitag, 20. September 2019

 

„Este nevoie de oameni care să vorbească despre criza climatică”

Ioana Tache, coordonatoare Clean2Go, a participat la marele protest climatic în Bruxelles. Într-un interviu acordat editiadedimineata.ro, Ioana declară că este nevoie de activiști care să vorbească despre criza climatică. „Marșurile și protestele pentru mediu nu sunt o noutate nici în România, nici în străinătate. Este nevoie de oameni care să vorbească despre criza climatică, dar care să și acționeze în acest sens. În general, atunci când mai mulți oameni din toate colțurile lumii ajung să abordeze o anumită problemă, înseamnă că este nevoie de eforturi comune pentru a o rezolva. Problema mediului este una complexă, comună, iar rezolvarea ei stă în mâinile noastre, ale tuturor. Este o problemă cu efecte imediate, dar și de lungă durată, tocmai de aceea conștientizarea trebuie făcută acum. Atunci când devenim conștienți de modul în care activitățile noastre de zi cu zi afectează mediul, ajungem să realizăm că schimbarea poate începe cu fiecare dintre noi.”, explică ecologista.

Potest climatic în București. Foto: Gabriel Jerom Nicoară/ Friday for Future Romania

Potestul din București. Foto: Gabriel Jerom Nicoară| Friday for Future Romania

Despre mișcarea din România

Ioana consideră că mișcarea ecologistă din România a crescut în ultimii ani. „Eforturile în domeniul mediului din România au luat amploare în ultimii ani, iar faptul că mișcările internaționale au avut și rezultate (nu doar la nivel local) au încurajat din ce în ce mai multe organizații sau indivizi să se implice. Urmărind bunele practici din străinătate, mișcările ecologiste din România au prins avânt, astfel că din ce în ce mai mulți oameni au început să se implice fie la nivel micro sau macro.”, spune activista.

Protestul din Bruxelles. Foto: Ioana Tache/ Clean2Go

Protestul din Bruxelles. Foto: Ioana Tache| Clean2Go

Despre atmosfera de la protestul din Bruxelles

Ecologista este încântată de faptul că foarte mulți tineri și elevi sunt implicați în mișcarea de protest. „La Bruxelles am avut parte de o energie extraordinară. Zeci de mii de oameni din zone și domenii diferite s-au adunat pentru câteva ore și au militat pentru un scop comun: viitorul planetei. Cel mai mult îmi place faptul că liderii mișcării sunt tinerii (de liceu), iar asta am văzut și la marșul din România. Ideea că «E tânăr, nu știe ce zice!» pare să nu mai fie valabilă când vine vorba de mediu. Tinerii au înțeles că este vorba despre o urgență climatică și au început să acționeze și să inspire. Consider că trebuie să fim deschiși la a afla mai multe despre cum putem proteja mediul (inclusiv de la «copii») și să trecem peste ideea că doar marile companii și autoritățile pot rezolva problema schimbărilor climatice.”, povestește Ioana.

Protestul din Bruxelles. Foto: Ioana Tache| Clean2Go

Protestul din Bruxelles. Foto: Ioana Tache| Clean2Go

„Bunica a înțeles de ce e bine să pui ambalajul de plastic în sacul galben”

Bunica Ioanei a înțeles de ce e importantă reciclarea selectivă. Ecologista crede că astfel de pași arată că România poate merge pe drumul cel bun. „Bunica a înțeles de ce e bine să pui ambalajul de plastic în sacul galben; cu astfel de pași mici și cu deschiderea despre care aminteam, sunt sigură că și în România se pot realiza lucruri mari în domeniul mediului (și nu numai).”, spune Ioana Tache.

Surse cover foto: Friday for Future România | The Outline| Clean2Go România


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol