16 martie 2024, 22:58

Cel mai tânăr milionar din Silicon Valley e român, iar prima sa carte citită a fost pe la 6-7 de ani. Una de programare

Pasionat de programare şi software, dar și de muzică, Sebastian Dobrincu a înfiinţat în Statele Unite ale Americii companii care produc soluții folosite de giganți precum Facebook și Spotify.

Sebastian, cel mai tânăr milionar din Silicon Valley, vine astăzi la Ioana Ciurlea, de la 09:30, la Digi 24, emisiunea ”Oamenii dimineții”, pentru a spune pe șleau cum ajungi din exmatriculat din liceele românești să cucerești America.

Primul calculator

N-a avut o copilărie ca oricare dintre noi. ”Când mi-au luat ai mei primul calculator îl devoram, îmi plăcea să umblu prin setări, să îi scot șuruburi, să îi scot plăcuțe de pe dinăuntru,. Am avut o curiozitate nativă, când am văzut fișierele alea imense care erau chineză pentru mine, am avut curiozitatea și ambiția să le înțeleg”, explică acum relaxat.

Prima carte citită

Atunci și-a rugat tatăl să îi cumpere o carte de programare. A fost prima carte pe care a citit-o. Avea în jur de 6-7 ani.

M-au învățat ai mei să citesc de pe la grădiniță, dar descifram cartea aia de unul singur și știu că mă culcam cu ea în mână și mă trezeam cu ea în mână și îmi plăcea la nebunie. Mi-am construit propriul joc de șah și am băgat un buton ascuns acolo în joc, pe care doar eu îl știam, și când îl apăsam, îi dădea înapoi mutarea jucătorului respectiv sau îmi calcula mie automat cea mai bună mișcare, în funcție de cum sunt poziționate piesele pe tablă în momentul ăla și dintr-o dată am devenit cel mai bun șahist din cercul meu de prieteni”, mărturisește el acum despre ”începuturi”.

A început să câștige bani

Și-a câștigat primii bani când avea 11-12 ani, din programare, cu diverși clienți pe care și-i găsea  prin Internet și făcea pentru ei aplicații de telefon sau site-uri.

”A fost un moment de cumpănă în viața mea, pentru că niciodată nu mi-am imaginat că pot să câștig un trai din pasiunea mea. Cred că am prins pasiunea asta de la tata, pentru că îl vedeam cum și-a început cu frații lui niște afaceri, iar mama e contabilă, și, cumva, poate de acolo am căpătat responsabilitatea cu banii.

Nu m-au înțeles la început, până au văzut că fac ceva util, nu doar pierd timpul, pentru că e foarte ușor să pierzi timpul. Granița dintre a pierde timpul și a face ceva util cu tehnologia este foarte șubredă”, opinează el acum.

La 14-15 ani a început primul job la birou

Avea 14 ani, 15 ani, când a avut primul job la birou, era un start-up german, care își deschisese sediu în România. Numai că nimeni nu știa că el era minor. A fost destul de bun cât să pară mai matur la interviu.

Le spuneam că am 18 sau chiar 19 ani. Mi-aduc aminte când am semnat contract și am schimbat a treia cifră din CNP, ca să nu știe că e anul nașterii.

La școală nu știau că eu merg la birou, iar la birou nu știau că eu sunt în școală și trebuia să fug de la școală când se suna, să alerg la birou. Acolo băgam o scuză că, mamă, ce trafic era! M-ascundeam când aveam conferințe cu echipa, mă ascundeam în baie, să nu se audă că sună clopoțelul, și se auzea în conferință că e școală. A fost o experiență ușor traumatizantă, dar uite că am strâns din dinți și am trecut prin asta și acum mă bucur când mă uit în spate cu mândrie”, povestește Sebastian.

Exmatriculat

Deși nu am avut probleme în primii 11 ani de școală cu profesorii, în clasa a 12-a s-au decis să mă exmatriculeze, pentru că ajunsesem să lipsesc de la școală, nu le-a mai convenit faptul că eu nu mai particip la olimpiadă, deși eu eram pus în clasa respectivă special ca să duc mai departe numele liceului la olimpiade, la concursuri.  Să excelez și la istorie, și la geografie, și la matematică, și la biologie, mi se pare un pic supraîncărcat. În momentul acela visul meu era să ajung corporatist pe undeva, să lucrez ceea ce îmi place, pe calculator, să fiu programator.

Cumva eram liniștit, la locul meu, eram împăcat cu tot ce se întâmpla în viața mea, și asta a venit ca o furtună, de nicăieri. Eram un elev exmatriculat, care, cel puțin din afară nu părea că mai are multe pârghii de salvare și a fost un moment greu. Era și multă presiune din partea părinților și m-am simțit eu oribil, că simțeam că nu îi fac mândri prin ceea ce făceam. Am avut în schimb multe momente care mi-au dat multă încredere. De exemplu când am fost invitat de cei de la Facebook, de cei de la Apple, în California, să îi cunosc. M-am întâlnit cu Mark Zuckerberg, care m-a influențat foarte mult,  m-a schimbat foarte mult și mi-a schimbat traiectoria în viață. Am ajuns să înțeleg cum funcționează lumea tehnologiei în California. Mi-au deschis niște perspective pe care nu le aveam înainte și m-au ajutat să țintesc mult mai sus, și să înțeleg că nu sunt chiar așa limitat în variantele mele, așa cum îmi spuneau profesorii și conducerea școlii când m-au exmatriculat”, își amintește acum momentul.

A luat Bacalaureatul american cu notă mare

A dat Bacul american, l-a luat cu notă foarte mare și a intrat cu bursă în New York. Făcea economii astfel din banii munciți,

A creat un program care să ușureze sincronizările postărilor pe rețelele de socializare, a câștigat bani și primii investitori interesați.

Primul client

Primul a fost un client cu care lucrasem înainte în New York și mi-a fost oarecum și mentor, că m-a învățat foarte mult despre pașii pe care trebuie să îi fac pentru a crește compania.

Mi-aduc aminte ce experiență am avut când am intervievat un client pentru locul de muncă, nu știam ce să întreb, era o lume total nouă pentru mine.

Am înțeles că atunci când nu știi ceva trebuie să întrebi, că nu e nicio rușine să întrebi. Am realizat că vârsta mea trebuia să fie un atu în ceea ce fac, deși aveam doar 17 ani. Am crescut foarte mult în perioada aia, în calitate de companie, ne-am dezvoltat foarte mult, am avut cumva abilitatea asta de a vedea după colț cam ce urmează și am simțit cam care o s fie următoarele trenduri de social media.

Viața mea era pe fast-forward, lucram non-stop, eram și la facultate, lucram și acasă”, rememorează acea perioadă de mare agitație din viața lui.

14-15 ore pe zi de muncă

N-a bătut din palme și gata s-a rezolvat totul. Muncea 14-15 ore pe zi, iar cel mai satisfăcător moment a fost când și-a dat seama că are cu ce plăti chiria aia și să mănânce pe lună fără să stea cu o grijă că nu o să aibă luna viitoare. În momentul ăla i s-a luat o piatră de pe inimă.

I-a mărturisit Ioanei Ciurlea, de la Digi 24, că muzica a fost prima lui dragoste adevărată, înainte să descopere   antreprenoriatul, programare, business.

Un album, pe ”țeavă”

Lucrez la un album care trebuia să apară în următoarele luni. Dacă nu era pandemia asta, să ne dea peste cap planurile. Am lansat deja primele două piese care merg foarte bine, au intrat deja pe radio, în țară, afară, în State, în Asia. Sunt foarte recunoscător că am avut ocazia să lucrez cu oameni extraordinar de talentați din industria muzicală: Marius Moga, Marian Moldoveanu, cu artiști extraordinari, voci extraordinare. Sunt foarte entuziasmat și optimist în ceea ce privește viitorul carierei ăsteia muzicale, pentru că fac din drag, și simt că întotdeauna când fac ceva din drag îmi iese”, i-a mai spus Ioanei Ciurlea.

Are o mare ambiție, aceea de a se întoarce cândva în țară, unde să contribuie cumva la dezvoltarea ei. Lucrează deja la un proiect, are planuri cu ideile tinerilor din România, și i le-a mărturisit Ioanei Ciurlea, așa că îl puteți asculta și vedea de la ora 09:30 la ”Oamenii dimineții”, la Digi24.

Acolo veți afla și cum ar vrea el să le dea o replică profesorilor care i-au spus că nu o să se aleagă de el nimic în viața asta.

Pagina lui oficială este AICI.

 

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE