28 aprilie 2024, 0:07

Cel mai vechi oraș din Europa este Strofilas din Grecia

Strofilas, așezare de pe insula Andros din Grecia, este cel mai vechi oraș din Europa. Datând din anii 4500 – 3200 î.Hr., este cea mai mare așezare a epocii neolitice târzii, scrie greekreporter.com.

Strofilas a fost găsit aproape intact în săpăturile efectuate de o echipă de arheologi greci, condusă de Christina Televantou, în 1997.

Situată în mijlocul Mării Egee, la marginea insulelor Ciclade , așezarea scoasă la iveală de săpăturile de pe Andros pune în lumină preistoria zonei.

Descoperirile arată cea mai mare și mai bine conservată, organizată și dens populată așezare din epoca neolitică din Marea Egee.

Pe baza localizării sale, istoricii presupun că Strofilas a fost o punte naturală între insulele din Marea Egee și Grecia continentală.

Caracteristicile insulei, cum ar fi vegetația bogată, apa și terenul arabil, au făcut din Andros un loc ospitalier și ideal pentru dezvoltare; în consecință a fost creat și cel mai vechi oraș din Europa.

Rămășițele Strofilasului dezvăluie o structură socială organizată, deoarece clădirile arată că dezvoltarea insulei presupune un efort colectiv.

Descoperirile oferă, de asemenea, informații prețioase despre arta și metalurgia epocii neolitice, cicladice timpurii și cicladice mijlocii.

Fortificația Strofilas din Grecia dezvăluie dovezi timpurii ale arhitecturii defensive conservate, așa cum arată multitudinea de descoperiri împrăștiate din interiorul și din jurul așezării.

Structurile urbane timpurii și de fortificație sunt cel mai vechi exemplu documentat de arhitectură de apărare cu o poartă și bastioane. Ruinele sale trădează un proiect unic care se întinde pe 30 de acri, făcându-l cel mai vechi oraș din Europa.

Au fost descoperite clădiri mari, cu arcade și patrulatere, din care se păstrează resturi de până la 1 metru înălțime.

Cea mai mare parte a zidului măsoară aproximativ 100 de metri lungime, care încă se ridică până la 2 metri înălțime; are o grosime cuprinsă între 1,60 și 2 metri.

Poarta lată de 1,5 metri, care este protejată de bastioane, este cu 2.000 de ani mai veche decât binecunoscutele fortificații cicladice timpurii.

De asemenea, descoperiri importante precum ceramică, unelte de piatră, vârfuri de săgeți și sulițe obsidiane, bijuterii, figurine și obiecte din bronz arată o cultură urbană avansată în acest cel mai vechi oraș din Europa.

Descoperirile de valoare deosebită includ picturile rupestre care împodobesc peretele, podeaua sanctuarului și stânca de-a lungul peretelui.

Picturile înfățișează animale, pești, spirale și peste 60 de nave. Acesta este un indiciu că a existat o dezvoltare de pionierat în construcțiile navale la acea vreme în Marea Egee.

De asemenea, unele nave au o formă asemănătoare unui romb care aparent corespunde unei pânze, lucru care poate dovedi utilizarea lor timpurie în navigație.

Faptul că unele dintre nave sunt înfățișate în formație, una după alta, și cu simboluri specifice, indică faptul că ar fi avut un singur proprietar sau că au navigat împreună în Marea Egee, unind diferite coaste și identități culturale.

Capul Strofilas este situat în centrul coastei de vest a Andros, într-o poziție strategică extrem de importantă, care a oferit posibilitatea de a controla o mare zonă a Mării Egee, de la Attica și Evia până la Syros, Paros și Naxos și partea de sud a insulei.

În plus, ca fortăreață naturală, acesta poate fi accesat doar de pe continent, prevenind astfel atacul potențialilor invadatori.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol