14 aprilie 2024, 20:18

Cel puțin 32 dintre ostaticii israelieni rămași în Gaza sunt morți, potrivit The New York Times

Ofițeri de informații israelieni au concluzionat că 32 dintre cei 136 de ostatici aflați în mâinile teroriștilor palestinieni în Gaza din 7 octombrie, sunt morți. Informația este dată publicității de cotidianul american The New York Times, care citează un raport al serviciilor de informații israeliene.

Analiza internă confidenţială, dezvăluită de New York Times, ar fi ajuns la concluzia că cel puţin 32 dintre cei 136 de ostatici au murit, iar familiile lor au fost informate de autorităţi despre moartea celor dragi.

Soarta altor 20 de persoane este, de asemenea, sub semnul întrebării, pe fondul unor informaţii neconfirmate potrivit cărora este posibil ca şi acestea să fi murit în timpul captivităţii.

Circumstanţele morţii ostaticilor au rămas neclare, autorităţile israeliene sugerând că multe dintre aceste decese au avut loc la 7 octombrie, în timpul incursiunii Hamas în sudul Israelului. Este neclar dacă Hamas mai deţine corpurile tuturor celor 32 de persoane despre care se crede că sunt moarte, pentru a negocia un viitor schimb.

În lunile care au urmat atacului de la 7 octombrie, familiile unora dintre cei despre care se credea că au fost luaţi ostatici în viaţă au fost informate ulterior că aceştia au fost ucişi.

Raportul potrivit căruia mai mult de o cincime dintre ostaticii rămaşi în captivitatea Hamas sunt morţi este de natură să intensifice presiunea asupra premierului israelian, scrie The Guardian.

Noile informaţii au apărut în momentul în care s-a dezvăluit că armata israeliană (IDF) a început să investigheze zeci de incidente în care soldaţii săi ar fi încălcat propriile reguli de conduită sau ar fi încălcat dreptul internaţional care guvernează conflictele, în principal în incidente care au implicat victime civile semnificative sau distrugerea infrastructurii civile.

Dezvăluirea faptului că atât de mulţi dintre ostaticii rămaşi ar putea fi, de fapt, morţi, un număr mai mare decât cel anunţat anterior, va înteţi criticile referitoare la modul controversat în care Guvernul Netanyahu a gestionat criza ostaticilor, care durează de luni de zile şi care a provocat furie în rândul familiilor.

Aproape jumătate dintre cei luaţi în captivitate au fost ulterior eliberaţi anul trecut, după un armistiţiu cu Hamas. Acum, negocierile pentru un al doilea acord trenează de săptămâni întregi.

În cadrul negocierilor în curs pentru o a doua încetare a focului de lungă durată, care se desfăşoară prin intermediul mediatorilor Qatar şi Egipt, femeile, bolnavii, copiii şi bătrânii captivi ar urma să fie eliberaţi în schimbul unor deţinuţi palestinieni, iar rămăşiţele pământeşti ale celor decedaţi ar urma să fie schimbate ulterior, dacă prima fază va avea succes.

În timp ce oficiali israelieni de rang înalt au declarat că unul dintre obiectivele războiului este de a asigura eliberarea ostaticilor prin presiuni militare asupra Hamas, mişcarea palestiniană a susţinut în mai multe rânduri că ostaticii au murit în timpul loviturilor israeliene, afirmaţii care nu pot fi verificate în mod independent.

În cursul acestui conflict care a provocat moartea a peste 27.000 de palestinieni din Gaza, IDF a recuperat până în prezent un singur ostatic în viaţă în timpul unei misiuni de salvare, în timp ce alţi trei, bărbaţi care au scăpat de cei care îi ţineau captivi în nordul Gaza, au fost ucişi de soldaţii israelieni.

Dezvăluirea propriei investigaţii a armatei israeliene cu privire la potenţiale încălcări ale dreptului umanitar internaţional vine în contextul în care Israelul se confruntă cu o presiune tot mai mare în faţa instanţelor internaţionale, inclusiv a Curţii Internaţionale de Justiţie, unde a fost formulată o plângere pentru genocid împotriva sa.

Gruparea Hamas a răspuns propunerii privind ostaticii israelieni, susține Qatarul

Gruparea teroristă palestiniană Hamas a răspuns la o propunere care vizează eliberarea ostaticilor israelieni rămași în Fâşia Gaza și o încetare susținută a luptelor, a declarat premierul Qatarului, șeicul Mohammed bin Abdulrahman Al Thani.

„Aș dori să informez mass-media că am primit un răspuns din partea Hamas în ceea ce privește cadrul general al acordului cu privire la ostatici. Răspunsul include unele comentarii, dar, în general, este pozitiv. Cu toate acestea, având în vedere caracterul sensibil al circumstanțelor, nu vom aborda detaliile”, a spus Mohammed bin Abdulrahman Al Thani marţi la Doha, în cadrul unei conferințe comune de presă cu secretarul de Stat al Statelor Unite, Antony Blinken.

Premierul Qatarului a mai spus că a fost transmis răspunsul Israelului și a adăugat: „Suntem optimiști”. Secretarul american urma să ajungă marţi seara în Israel.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol