Elon Musk este un inginer, inventator, antreprenor, investitor și programator canadiano-american, născut în orașul Pretoria din Africa de Sud pe data de 28 iunie 1971.
În 1995, a început un business împreuna cu fratele său. Această afacere, Zip2, reprezintă un ghid online al orașelor. Astfel, primii bani au venit din vânzarea acestei aplicații în 1999. În urma unor investiții făcute de Musk apare compania X.com, transformată în cunoscuta aplicație PayPal, apoi pune bazele companiilor SpaceX și Tesla.
Compania SpaceX a creat prima rachetă orbitală reutilizabilă din lume și a reușit să reducă costurile unei lansări în spațiu la o treime. Această companie a devenit contractor al guvernului american și zboară frecvent spre Stația Spațială Internațională pentru a duce provizii și alimente. Cele mai multe dintre lansările sale au loc pe rampa 39A de la Cape Canaveral, care este și punctul de plecare pentru Apollo 11, misiunea care a dus primii oameni pe Lună.
Compania Tesla se bazează pe utilizarea inteligentă a energiei electrice. Numele companiei este un omagiu adus celebrului om de știință Nikola Tesla. Elon a experimentat noile tehnologii, reușind să implementeze Pilotul Automat.
Recent, Musk a investit și într-un startup numit SolarCity, care are de gând să-ți înlocuiască țiglele tradiționale pe care le ai pe acoperișul casei, cu unele bazate pe celule fotovoltaice. Un alt startup foarte controversat, Neuralink, care are ca scop integrarea Inteligenței Artificiale în creierul uman, Elon Musk vrea să creeze o fuziune între creier și software pentru ca omul să poată să facă următorul pas înainte. Printre beneficiile acestei tehnologii asupra creierului s-ar putea regăsi sporirea capacității memoriei omului, precum și găsirea unui mod de interacționare mult mai direct cu dispozitivele digitale potrivit sursei playtech.ro.
Toate aceste realizări au plecat de la marea sa pasiunea de a citi. Încă din copilărie Elon Musk este afundat în cărți, începând cu benzi desenate, continuând cu întreaga enciclopedie Britanică și romanele science-fiction. Potrivit miliardarului Mask, următarele 8 cărți s-au dovedit a fi de mare ajutor pentru formarea personală și a carierei sale.
„The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy” de Douglas Adams
Elon Musk a depășit crizele adolescenței citind lucrările marilor filosofi Noodsche și Schopenhauer. Apoi, a urmat faimoasa carte a lui Douglas Adams, din care a subliniat un punct important, și anume că de foarte multe ori întrebarea este mult mai complicată decât răspunsul.
„Einstein: His Life and Univers” de Walter Isaacson
Într-un interviu pentru Foundation, Musk recomandă această carte care relatează povestea unui personaj ce transformă lumea cu inteligența și ambiția sa.
„Structures: Or Why Things Don’t Fall Down” de J.E. Gordon
Înainte de a fonda o companie precum SpaceX, trebuie să cunoști câteva elemente de bază ale științei rachetelor. Elon Musk a învățat despre această industrie citind cartea lui J.E. Gordon. Într-un interviu acordat celor de la KCRW, Elon a specificat că această carte indică foarte bine cum se poate realiza un prim design structurat al rachetelor.
„Ignition!: An Informal History of Liquid Rocket Propellants” de Jhon D. Clark
„Este o carte foarte bună pentru tot ceea ce conțin rachetele” sugerează Musk în interviul cu cei de la Mediabistro.
„Superintelligence: Paths, Pericles, Strategies” de Nick Bostorm
Elon nu este străin de subiectul inteligenței artificială și citează această carte drept material de referință util pentru această dezbatere.
„Zero to One: Notes on Startups, or How to Buid the Future” de Peter Thiel
Co-fondatorul PayPal, Peter Thiel, a construit mai multe companii iar cartea sa dezvăluie cum a reușit acest lucru.
„The ‘Foundation’ Trilogy” de Isaac Asimov și „The Lord of The Ring” de J.R.R. Tolkien
„Eroii acestor cărți pe care le-am citit au simțit mereu o datorie pentru a salva lumea” a declarat Musk pentru The New Yorker.
Comentariile sunt oprite pentru acest articol