26 aprilie 2024, 0:21

Cele mai bune universități românești, recunoscute la nivel internațional. Ce facultăți intră în clasamentele mondiale

În „Emerging Economies University Rankings 2019” publicat de revista britanică „The Times Higher Education” au intrat 7 instituții de învățământ superior din România. În mediul academic românesc, instituția care se clasează cel mai bine în topul internațional este Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, aflată pe locul 166 din cele 442 de universităţi care au luat parte la studiu.

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca se clasează ca prima universitate românească în toate topurile internaționale importante. Este urmată de Universitatea de Medicină și Farmacie “Iuliu Haţieganu” tot din Cluj-Napoca, cea de a treia poziție fiind obținută de Universitatea din București. Topul „The Times Higher Education” conține toate instituțiile de învățământ superior din Consorțiul Universitaria, conform edupedu.ro.

În clasamentul „Emerging Economies University Rankings 2019” au fost selectate 442 de universităţi, din 43 de ţări din zona Emerging Economies. Ierarhizarea universităților a avut la bază 13 indicatori de performanţă, care au fost grupați pe mai multe teme. Acestea au avut în vedere activitatea de predare (30%), activitatea de cercetare şi impactul rezultatelor cercetării (50%), activitatea internațională (10%) și transferul de cunoștințe către mediul socioeconomic (10%).

Cele șapte universități românești prezente în clasament:

1. Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca: locul 166

2. Universitatea de Medicină și Farmacie “Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca: locul 196

3. Universitatea din București – clasată în intervalul 201-250

4. Universitatea de Vest din Timișoara – clasată în intervalul 301-350

5. Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași – clasată pe 351+

6. Academia de Studii Economice (ASE) – clasată pe 351+

7. Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa din Iași – clasată pe 351+

„Orice țară cu o economie emergentă avansată, emergentă secundară sau de frontieră, potrivit FTSE Country Classification Process, a fost eligibilă pentru includerea în evaluare. Universitățile sunt excluse din ranking-ul economiilor emergente dacă nu au activitate de predare și dacă producția lor științifică în perioada 2013-2017 a fost mai mică de 1.000 de articole (cu cel puțin 150 de articole pe an). De asemenea, instituțiile de învățământ superior sunt excluse dacă 80% sau mai mult din activitatea acestora este dedicată exclusiv unuia dintre cele 11 domenii ale THE World University Rankings”, explică Universitatea de Vest din Timișoara, conform sursei menționate anterior.

FOTO cover caleaeuropeana.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol