19 aprilie 2024, 14:39

Cele mai recente dovezi științifice asupra utilizării ibuprofen în contextul Covid-19

În martie 2020 a apărut în spațiul public ipoteza că antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS, categorie care include ibuprofenul), dar și alte medicamente, ar putea crește riscul de infecție cu SARS-CoV-2 sau chiar agrava boala ulterior infectării.

Numeroase autorități s-au exprimat asupra siguranței utilizării ibuprofenului, printre care NHS, CDC, OMS (la doar câteva zile de la anunț), dar și EMA – Agenția Europeană a Medicamentului.

Pe măsură ce timpul a trecut, mai multe date s-au acumulat pentru a evidenția siguranța utilizării antiinflamatoarelor nesteroidiene, iar organismele naționale de reglementare, Agenția Națională a Medicamentului (ANMDMR) și Colegiul Farmaciștilor din România (CFR) au declarat că ibuprofenul poate fi utilizat pentru ameliorarea simptomelor COVID-19, precum febra sau durerea.

Un nou studiu, publicat la începutul anului 2022, confirmă faptul că ibuprofenul și alte AINS (flurbiprofen, etoricoxib) sau paracetamolul nu influențează expresia ACE2 și nu exacerbează infecția cu SARS-CoV-2.

Dr. Aimo Kannt, Şeful Diviziei de Cercetare pentru Descoperirea Medicamentelor de la Institutul Fraunhofer de Medicină Translaţională şi Farmacologie și unul dintre autorii studiului a discutat despre principalele concluzii și a explicat importanța studiului în contextul clinic, într-un interviu acordat Raportuldegardă.ro, moderat de Dr. Bianca Cucoș, editor Raportuldegardă.ro și Medical Innovation Senior Expert la Centrul pentru Inovație în Medicină.

”Ceea ce poți extrage din studiul nostru este că la nivel celular, biologic, pe baza condițiilor aplicate în experimentele noastre, nu a existat o creștere a riscului de infecție SARS-CoV-2 observată la administrarea ibuprofen sau altor AINS, iar în concentrații mari chiar am observat o scădere mică a riscului.

Deci, cu aceste date, este foarte dificil, aș spune, să susții ipoteza inițială că ibuprofenul poate agrava COVID-19. Pentru aceasta, nu am văzut niciun indiciu. Desigur, este un sistem artificial. Sunt experiențe biologice, nu sunt pacienți, și nu este cadrul clinic. Dar din ceea ce am văzut în experimentele noastre și, important, constatările similare au fost publicate și de alții, nu indică o creștere a riscului de severitate a COVID-19 atunci când sunt administrate AINS. 

Și cred că profesioniștii din domeniul sănătății pot lua asta ca o indicație – este un indiciu foarte puternic că speculația inițială nu a fost fondată”, a declarat Aimo Kannt.

Mai multe, AICI.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol