16 octombrie 2021, 21:35

Cele mai sigure orașe din lume

Raportul Safe Cities, realizat de Economist Intelligence Unit, propulsează pe primul loc în topul 10 al celor mai sigure orașe din lume o metropolă europeană.

Noțiunea de loc ”sigur” s-a schimbat fundamental, notează CNN, și poate de aceea asităm la această răsturnare de situație. Un top dominat de obicei de metropolele asiatice are acum în frunte un oraș european – Copenhaga.

Topul este realizat ținînd cont de mai multe aspecte precum securitatea digitală, sănătatea, infrastructura, securitatea mediului, siguranța națională.

Copenhaga, primul în topul orașe sigure

Copenhaga a fost declarat cel mai sigur oraș din lume pentru prima dată, cumulând 82,4 puncte din 100 în raportul anual al Safe Cities.

Capitala Danemarcei a sărit de pe locul opt ocupat în 2019 până pe primul, grație în principal introducerii secțiunii de securitate a mediului, unde orașul a punctat deosebit de bine, dar și la categoria siguranță personală.

”Unul dintre factorii care fac din Copenhaga un oraș sigur este rata scăzută a criminalității, acum la cel mai redus nivel din peste un deceniu”, a spus Lars Weiss, primar al capitalei daneze.

”Copenhaga este, de asemenea, caracterizată de o mare coeziune socială și de diferență relativ mică de avuție (dintre locuitorii ei). Este un oraș mixt în care ajutorul de la curățenie și directorul executiv se întâlnesc la supermarket și au copiii la aceeași școală”, a adăugat primarul.

Următoarele locuri

Orașul canadian Toronto a ratat de puțin vârful topului, preluând locul secund cu 82,2 puncte, iar Singapore s-a clasat pe 3, cu 80,7 puncte.

Deși Sydney a fost doar al patrulea, cu 80,1 puncte, acest oraș australian a fost primul la categoria securitate digitală, iar câștigătorul din 2019, Tokyo a primit 80,0 puncte și a fost plasat pe poziția a cincea.

Capitala olandeză Amsterdam a fost a șasea, cu 79,3 puncte, iar orașul neozeelandez Wellington al șaptelea, cu 79 de puncte, plus lider în categoria securitate a mediului.

Hong Kong și Melbourne împart locul 8 după ce au primit câte 78,6 puncte fiecare, iar Stockholm (Suedia) încheie top 10 cu 77,8 puncte.

Alte orașe. Atracții turistice

Primul oraș american din listă este New York, ce împarte locul 11 cu Barcelona (ambele cu 77,8 puncte). Washingtonul este aproape, pe locul 14, iar Londra și San Francisco sunt amândouă pe poziția 15.

Codașele

Ultimele 5 locuri din cele 60 ale indexului orașelor sigure sunt ocupate de Lagos (Nigeria), Cairo (Egipt), Caracas (Venezuela), KArachi (Pakistan) și Yangon (Myanmar).

Ce-i drept, nici Bucureștiul, nici alt oraș românesc nu a fost luat în considerare în acest top.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.