16 decembrie 2023, 13:16

Celebra sculptură a lui Brâncuși, ”Sărutul”, nu va părăsi cimitirul Montparnasse. Un deceniu de negocieri și o poveste tristă de iubire

Sculptura „Sărutul” de Constantin Brâncuşi, aflată în Cimitirul Montparnasse, a fost clasată monument istoric şi nu va ajunge în Rusia. Decizia pune capăt luptei în instanţă dintre moştenitorii Tatianei Rachevskaïa şi statul francez, scrie Le Figaro.

„Sărutul/ Le Baiser”, era în pericol de a fi înlăturat de pe mormântul Tatianei Rașevskaia din cimitirul parizian Montparnasse.  Moștenitorii tinerei rusoaice care s-a sinucis în 1910 obținuseră o decizie favorabilă în justiție, relatează Le Figaro.

O decizie a Curții Administrative de apel din Paris din 11 decembrie 2020 oferea descendenților Tatianei Rașevskaia dreptul de a recupera opera de artă. Litigiul dintre moștenitori și autoritățile franceze, care doresc să păstreze pentru patrimoniul public opera, durează de 10 ani, scrie Le Monde.

Pentru moștenitorii Tatianei decizia era importantă, pentru că ei doreau să vândă opera de pe mormântul înaintașei lor. Dacă sculptura a reușit să traverseze discret secolul al XX-lea, iată că valoarea lui Brâncuși este la cote care fac oamenii să întoarcă capul, scrie Le Figaro.

Până acum câștigase statul

Până la această decizie, justiția a dat tot timpul dreptate statului. Un expert anonim a estimat statuia – care face parte dintr-o serie realizată de sculptor între 1907 și 1945 – între 40 și 50 de milioane de euro.

Bronzul ”Muză adormită” a fost vândut la Christie’s, în 2017, cu 57,3 milioane de dolari. În 2005, marmura „Pasărea în spațiu” a fost vândută cu 27,5 milioane de dolari. În același an, șase persoane au revendicat la Primăria Parisului drepturile de proprietate pentru mormântul Tatianei Rașevskaia.

Aceste sume foarte mari au atras atenția negustorului francez de artă Guillaume Duhamel care a reușit să dea de urma descendenților tinerei rusoaice îngropate de peste un secol în Montparnasse. Miraculos, acești moștenitori au păstrat o scrisoare a mamei Tatianei Rașevskaia care dovedește că a cumpărat sculptura de la Constantin Brâncuși pentru 200 de franci.

În timp ce dosarul era deschis de zece ani, decizia a fost dată pe 2 iulie şi fără apel. Sculptura, ridicată pe mormântul Tatianei Rachevskaïa acum un secol, nu va părăsi Cimitirul Montparnasse.

Din 2018, închisă în cofraj de lemn

Din 2018, statuia este închisă într-un cofraj de lemn, la inițiativa lui Guillaume Duhamel, pentru protejarea operei de artă, după cum a argumentat acesta.

Brâncuşi (1876-1957) nu a realizat decât 300 de opere, o activitate puţin prolifică care a contribuit la creşterea preţului sculpturilor sale pe piaţa de artă.

Brâncuşi sculpta direct în material, fără schiţe prealabile.  „Sărutul” nu a părăsit niciodată mormântul tinerei rusoaice.

La începutul anului, sculpturii i-a fost retras titlul de monument istoric de justiţia franceză. Din fericire pentru oraşul Paris, saga Brâncuşi a continuat.

La 2 iulie, Consiliul de Stat a deliberat, punând capăt dezbaterii cu privire la viitorul sculpturii. Decizia în justiţie a fost luată ţinând cont de natura inseparabilă a operei, care a fost achiziţionată special pentru mormânt. „Sărutul” face parte integrantă dintr-un edificiu indivizibil care constituie un monument funerar. Din punct de vedere juridic, ansamblul este considerat un imobil, statul francez fiind deci singurul factor de decizie pentru a-l înscrie în categoria monumente istorice. Opera artistului român Constantin Brâncuşi nu va putea fi desprinsă de pe piatra funerară.

Un secol de uitare. Loc de întâlniri secrete pentru îndrăgostiți

Timp de aproape un secol, nimănui nu i-a păsat cu adevărat de sculptura din cimitirul Montparnasse.

Ascuns într-un colț, departe de aleile principale, mormântul Tatianei a devenit, totuși, loc de rendez-vous secret pentru cuplurile de îndrăgostiți. Scriitorul Marc-Edouard Nabe povestește chiar, în cartea sa ”Jurnal”, că a făcut dragoste cu iubita lui la umbra statuii de pe mormântul rusoaicei…

Citiți AICI despre povestea tinerei sinucigașe și iubirea ei cu un medic de origine română, precum și despre înțelegerea cu Constantin Brâncuși

Sursa foto principală: Wikimedia Commons
A doua foto: Imagine din cimitirul Montparnasse, semnată de Marc Chaumeil, pentru revista l’Express

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol