30 decembrie 2022, 22:40

Celebra soprană Virginia Zeani, primită în OPERA America Hall of Fame chiar în ziua în care a împlinit 97 de ani

Celebra soprană Virginia Zeani, una dintre cele mai prestigioase soprane lirice ale lumii din anii ’50, ’60 şi ’70, a fost inclusă, vineri, în OPERA America Hall of Fame, la împlinirea vârstei de 97 de ani.

„Astăzi este ziua în care o sărbătorim pe doamna Virginia Zeani. Domnia sa împlineşte astăzi vârsta de 97 de ani, este o zi de mare sărbătoare aleasă de opera mondială pentru a omagia această imensă personalitate, practic cel mai mare artist liric al secolului XX. În Statele Unite, mari lideri ai operei mondiale, reunind artişti şi producători de spectacole ai celor mai mari teatre de operă din lume, se întâlnesc pentru un omagiu special adus doamnei Virginia Zeani, înscrierea în Hall of Fame, pe de o parte, pentru imensa carieră şi personalitate a doamnei Virginia Zeani, iar, pe de altă parte, ca model al generaţiilor prezente şi viitoare de artişti lirici”, a declarat presei directorul general al Festivalului Internaţional de Operă „Virginia Zeani”, Marian Jurgiu.

Potrivit lui Marian Jurgiu, includerea în OPERA America Hall of Fame este „maximul pe care cineva poate să-l atingă ca şi recunoaştere profesională”.

Recunoaștere mondială

„În momentul acestei recunoaşteri mondiale, practic eşti recunoscut ca fiind cel mai bun de către toţi, că ai fost, că eşti şi în prezent. Iar aceasta pentru noi, românii, pentru România, pentru satul nostru natal, reprezintă o imensă mândrie care, desigur, ne obligă. Sper ca toţi cei care sunt în măsură, din instituţiile administrative şi cele de cultură să înţeleagă la adevărata valoare acest aspect şi pe viitor să facem în aşa fel cu toţii încât să putem să omagiem în continuare această mare personalitate. Din păcate, sănătatea doamnei Virgina Zeani este şubredă, iar la evenimentul de astăzi o să fie reprezentată de către fiul dânsei (Alessandro Rossi Lemeni, n.r.). Din informaţiile noastre, este pregătită pentru o soluţie tehnică prin care îşi va putea saluta pe cei care o onorează”, a precizat Marian Jurgiu.

Carieră impresionantă

Soprana Viginia Zeani a debutat în anul 1948, a avut o carieră internaţională de peste 30 de ani, a interpretat peste 60 de roluri diferite şi a cântat alături de marii tenori ai lumii, între care Luciano Pavarotti, Placido Domingo, Beniamino Gigli sau Ferruccio Tagliavini. Din acest motiv, Virginia Zeani a fost timp de 25 de ani „prima donna assoluta” a Teatrului de Operă din Roma.

Virginia Zeani deţine peste 50 de premii şi distincţii naţionale şi internaţionale, este doctor honoris causa al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti şi al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, fiind deţinătoarea Decoraţiei Regale „Nihil Sine Deo”, acordată în 2011 de regele Mihai I al României, deţine distincţia judeţului Mureş, „Fibula de la Suseni”, conferită de Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş, Distincţia ALAE a Consiliului Judeţean Mureş şi este cetăţean de onoare al comunei natale, Solovăstru, precum şi al municipiului Reghin.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol