1 iunie 2023, 21:44

Celebre filme de dragoste românești, la tv

În prima lună a primăverii, Focus Sat TV a programat trei pelicule autohtone perfecte pentru îndrăgostiții de toate vârstele: „Un film cu o fată fermecătoare” (1966, difuzat pe 8 martie, de la ora 20:25), „Declarație de dragoste” (1985, 11 martie, de la ora 20:25) și „Divorț… din dragoste” (1991, 25 martie, de la ora 20:20).

Acestea vor fi disponibile și în Aplicația Focus Sat, începând cu ziua premierei.

Un film cu o fată fermecătoare spune povestea Ruxandrei (Margareta Pâslaru), o fată superficială, care vrea să devină actriță. Pentru că pică examenul de admitere la Institutul de Teatru, se consolează cu rolul principal într-un film utilitar pentru Direcția de Circulație și se imaginează urcând treptele succesului. Asemănător stilistic cu peliculele din Noul Val francez, filmul a fost interzis timp de 23 de ani, de către oficialii comuniști – deci nu ratați ocazia de a-l urmări acum.

În Divorț… din dragoste, intriga o constituie un ordin absurd al Direcției Spațiului Locativ, care dispune ca proaspeții însurăței Angela (Emilia Popescu) și Dan Cantemir (Horațiu Mălăele) să-și împartă noul apartament cu un chiriaș. Pentru a putea locui singuri, cei doi divorțează, dar procesul capătă dimensiuni monstruoase.

Piesa de rezistență a lunii martie – care va genera garantat o porție de nostalgie după anii de liceu – este Declarație de dragoste, o peliculă emblematică pentru cinematografia autohtonă, de care s-a îndrăgostit o generație întreagă. Filmul este un „Love Story” (1970) autohton, care va împlini în curând 40 de ani de la lansare și care a fost urmărit de peste 5 milioane de români în cinematografe. Eroii scenariului sunt liceenii Ioana (Teodora Mareș) și Alexandru (Adrian Păduraru), care rămân împreună în ciuda obstacolelor sociale și familiale. Filmul a fost primul din seria de 4 pelicule „Liceenii”, în care Tamara Buciuceanu a făcut un rol de neuitat, în ipostaza faimoasei profesoare de matematică Isoscel.

 

 

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol