15 aprilie 2024, 22:47

Celulele stem – miracolul din lumea medicinei. A fost creată prima inimă artificială care bate

Bolile cardio-vasculare rămân principalul factor al mortalității. În întreaga lume oamenii, care suferă de astfel de afecțiuni, fie sunt sortiți unor tratamente medicamentoase, pe care le administrează tot restul vieții, fie sunt nevoiți să se înscrie pe listele de așteptare pentru a putea face un transplant de cord. Însă, aici intervine și cea mai mare problemă. Șansele ca aceștia să poată căpăta rapid inima pentru transplant sunt extrem de mici, iar perioadele de așteptare se pot întinde chiar și pe mai mulți ani.

Din acest motiv, cercetătorii au avansat diferite studii de cercetare cu celule stem, care s-au dovedit a fi foarte importante pentru cardiaci. Potrivit unui recensământ, aproximativ 4200 de americani sunt pe lista de așteptare pentru o inimă nouă, anunță Playtech.ro. Mai mult, pentru a-și prelungi viața cea mai accesibilă opțiune rămâne doar crearea unei inimi în laborator, iar acest vis ar putea deveni realitate mai repede decât ne așteptăm, anunță specialiștii.

Un grup de cercetători au creat în laborator o inimă care bate, cu ajutorul celulelor stem. Au mai existat astfel de inițiative și în trecut, însă, acestea s-au bazat pe segmente de inimă imprimate 3D și care erau constiuite exclusiv din țesuturi biologice. Structurile respective, nu puteau substitui o inimă, în totalitate, dar oferă un schelet pe care celulele pot fi cultivate.

Această acțiune a revenit oamenilor de știință de la Spitalul General din Massachusetts și de la Școala de Medicină Harvard. Aceștia au pus la o laltă cunoștințele din domeniul cercetării celulelor stem, iar rezultatele au fost într-adevăr spectaculoase.

Experimentul a constat în scufundarea a 73 de inimi umane care nu erau viabile pentru transplant într-o soluție de detergent, mai anunță Playtech.ro. Scopul final era acela de a elimina celulele care ar putea să declanșeze organimului o reacție adversă, scutindu-se astfel necesitatea compatibilității între inimă și pacient. Mai precis, aceștia au rămas practic cu un schelet al cordului încărcat cu vase sangvine, după care au fost introduse celulele stem pluripotente, acestea fiind capabile să transforme mai multe tipuri de țesuturi în os, mușhi sau chiar nervi. După aproximativ două săptămâni, celulele făceau parte din inimile imature.

Când inimile au fost expuse la curent, au început să funcționeze exact ca niște inimi sănătoase.  Motivul pentru care acele inimi au șanse mari să nu fie respinse de organisme, se datorează faptului că unele celule au fost prelevate chiar din pielea pacienților. Proiectul se află abia la început, însă descoperirea poate să salveze viețile a milioane de oameni care suferă de afecțiuni cardio-vasculare.

Sursă Foto : hawaiipacifichealth.org


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol