19 aprilie 2024, 17:06

Centenarul nașterii lui Nelson Mandela. Cum a devenit acesta din deținut, primul președinte de culoare al Africii de Sud

Articol realizat de Cristian Țene

În vara anului 1918, în satul Mvezo în Umtatu, o provincie din Africa de Sud s-a născut un băiețel care avea să schimbe un continent întreg și să câștige inimile a milioane de oameni, iar numele său era Nelson Rolihlahla Mandela. Nimeni nu s-ar fi așteptat ca la nașterea sa, deși era membru al unei familii regale, mai exact al tribului Thembu, Mandela va ajunge președintele Africii de Sud.

Tatăl său, Gadla Henry Mphakanyiswa, a fost un șef de trib local și consilier al monarhului, iar mama lui Nelson a fost a treia soție a lui Gadla, Nosekeni Fanny, care era fiica lui Nkedama, un membru al clanului amaMpemvu al Xhosa. Nelson Mandela a avut o viață zbuciumată crescând fără tată de la o vârstă fragedă, fiind luat sub tutela lui Chief Jongintaba Dalindyebo, regele tribului Thembu. Acesta a fost crescut într-un stil de viață plin de tradiții, ritualuri și tabuuri, care l-au propulsat într-o funcție importantă la o vârstă fragedă, ca și consilier al casei regale din care făcea parte.

Sursa: metropotam.ro

A studiat dreptul la Universitatea din Witwatersrand și la Universitatea Fort Hare, iar în anul 1944 s-a alăturat Congresului African Național, un grup care susținea drepturile persoanelor de culoare, devenind liderul Ligii Tineretului. În același an a cunoscut-o pe Evelyn Nkoto Mase, cu care s-a căsătorit în scurt timp. Chiar dacă avea sânge albastru, Mandela a lucrat ca paznic la minele Crown, fiind concediat pentru că șeful său a aflat despre el că era fugar.

Mandela obișnuia să meargă des la întâlniri și la petreceri ale comuniștilor,  fiind impresionat că albii, africanii, indienii și alți etnici interacționau ca egali. El a declarat mai târziu că nu s-a alăturat partidului comunist, pentru că nu putea să treacă de la credința sa, la ateismul pe care îl promova partidul, considerând că ce se întâmpla în Africa de Sud era un conflict etnic, nu de clasă.

Sursa: stirileprotv.ro

În 1962 pleacă în Algeria pentru a se antrena cu mișcările de gherilă în vederea sabotării guvernului, alături de  gruparea Spada Națiunii. Anul următor este arestat și judecat pentru trădare, iar discursul său (vezi video-ul de mai jos) în care se apăra a rămas în istorie. El este condamnat la închisoare pe viață, pe data de 12 iunie 1964. Pe timpul detenției acesta s-a îmbolnăvit de tuberculoză, cazul său atrăgând atenția comunității internaționale. Pe 11 februarie 1990, el a fost în sfârșit eliberat, la cererea președintelui de Klerk și a devenit, un an mai târziu, liderul Congresului African Național.

În aprilie 1994 acesta a devenit primul președinte de culoare al Africii de Sud, punând bazele primului guvern multi-etnic al țării. Un an mai târziu crează Comisia pentru Adevăr și Reconciliere care urma să investigheze abuzurile în timpul apartheidului. El a avut un singur mandat de președinte și a continuat lupta pentru persoanelor de culoare. Mandela a murit pe 5 decembrie 2013, vârsta de 95 de ani, președintele Zuma declarând zece zile de doliu național.

Sursa: history.com

Următoarele rânduri sunt dedicate lucrurilor mai puțin știute despre Nelson Mandela, iar primul se referă la numele Rolihlahla care în limba tribului din care face parte înseamnă „cel care creează probleme”. A avut un rol într-un film al lui Spike Lee, biograficul „Malcolm X” (1992). A fost pasionat încă din tinerețe de box. În anul 2009, ziua de 18 iulie (ziua lui de naștere), a fost decretată de ONU Ziua Internațională Nelson Mandela, iar de atunci este sărbătorită anual. Pe parcursul vieții sale a primit 25o de premii, cel mai important fiind Premiul Nobel pentru Pace din 1993. La 17 iulie 2015, în ajunul sărbătoririi „Zilei Internaționale Mandela”, la Primăria din Oradea a fost dezvelit un bust al acestuia.

Sursa: stirileprotv.ro

Vezi mai jos cele mai motivaționale citate rostite de liderul sud african.

„Dacă vrei să faci pace cu duşmanul tău, trebuie să lucrezi cu el, atunci va deveni partenerul tău.”

„Nimic nu este alb sau negru.”

„Le datorăm copiilor noştri, cei mai vulnerabili cetăţeni ai oricăriei societăţi, o viaţă lipsită de violenţă şi teamă.”

„Educaţia este cea mai puternică armă pe care voi o puteţi folosi pentru a schimba lumea.”

„Dacă nu ne schimbăm, nu creștem. Dacă nu creștem, nu trăim.”

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol