8 septembrie 2023, 20:39

Centralele termice de apartament ar putea fi interzise în UE, inclusiv în România, începând din 2029

Comisia Europeană va analiza în 27 aprilie un proiect care prevede ca, începând din anul 2029, centralele termice de apartament care funcționează cu gaze naturale să aibă un indice de eficiență de minim 115%, care este imposibil de atins în practică.

Cu alte cuvinte, dacă proiectul va fi aprobat, centralele termice de apartament ar urma să fie interzise în Uniunea Europeană, inclusiv în România, începând din 2029, notează E-nergia.

De ce este important

În prezent nu este clar dacă noile blocuri care vor fi construite după 2029 vor putea utiliza centrale termice de bloc sau dacă vor fi obligate să folosească pompe de căldură pe energie electrică sau hibride (energie electrică și gaze naturale).

În plus, nu este clar cât timp vor mai putea fi utilizate centralele termice aflate în uz în momentul în care noua lege ar urma să intre în vigoare.

De altfel, traseul legislativ este unul complex, iar textul legii poate suferi numeroase modificări pe parcursul anilor până la implementarea efectivă.

Opt țări europene au introdus deja sau vor introduce în următorii ani restricții la achiziționarea de noi centrale termice sau la utilizarea centralelor termice actuale.

La sfârșitul anului 2021, în România existau circa 3 milioane de locuințe cu centrale termice.

Sursa foto: e-nergia


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol