29 martie 2024, 18:02

Centrele Blue Dot pentru copiii refugiați și familiile lor. Cum ajută UNICEF persoane afectate de conflictul din Ucraina

UNICEF s-a mobilizat de urgență, imediat după izbucnirea conflictului din Ucraina și, împreună cu autorități guvernamentale, UNHCR (Înaltul Comisariat pentru Refugiați al Națiunilor Unite) și alte agenții ale Națiunilor Unite, organizații non-guvernamentale, parteneri naționali și locali, a înființat centre de sprijin de tip Blue Dot pentru copiii refugiați și familiile lor.

Centrele Blue Dot oferă servicii integrate pentru nevoile urgente ale copiilor și femeilor, care includ: asistență în reîntregirea și reconectarea familiilor, informare și consiliere, înregistrarea celor mai vulnerabili, spații dedicate mamelor și bebelușilor/copiilor mici, consiliere psihologică, prim ajutor privind igiena, sănătatea și nutriția bebelușilor, acces la serviciile de asistență socială de care copiii refugiați și familiile lor au nevoie imediată pentru a fi în siguranță de când intră în țara noastră și până la destinația finală – oricare ar fi aceasta.

Centrele Blue Dot sunt implementate în strânsă colaborare cu Direcțiile de Asistență Socială de la nivel local, UNHCR și alți parteneri relevanți și sunt conectate la sistemul național guvernamental de protecție și asistență a copilului.

Având în vedere că în prima lună de la izbucnirea conflictului, 600 de copii neînsoțiți au ajuns în România, unul dintre cele mai importante roluri ale centrelor este cel de a oferi sprijin copiilor și femeilor celor mai vulnerabili, cum ar fi: minorii neînsoțiți, copiii cu dizabilități și copiii din centrele rezidențiale.

Cum sunt ajutați și ce servicii primesc mai exact copiii care ajung în centrele Blue Dot?
Vă invităm să aflați chiar de la fața locului, urmărind un film scurt, realizat în centrul Blue Dot de la Sighetu Marmației, cu un click pe imaginea de mai jos:

Primele trei centre Blue Dot sunt operaționale la Sighetu Marmației, Siret și Isaccea, iar peste 20.000 de femei și copii refugiați din Ucraina au primit cel puțin un serviciu de sprijin în centrele Blue Dot, în prima lună de la începerea războiului.

Alte câteva zeci de astfel de centre sunt planificate să se deschidă la principalele puncte de trecere ale frontierelor din Ucraina în România, precum și în orașele din țara noatră unde fluxul de familii refugiate o poate cere.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol