25 aprilie 2024, 12:03

Nou centru de bionică înființat la MIT, cu o donație de 24 de milioane de dolari (VIDEO)

O înțelegere aprofundată a creierului a creat oportunități fără precedent în ameliorarea dizabilităților. Oamenii de știință și inginerii se inspiră din biologie pentru a crea tehnologii revoluționare, care restabilesc funcțiile corpurilor afectate de leziuni, îmbătrânire sau boli – de la membre protetice la sisteme nervoase digitale care mișcă un corp după o leziune a măduvei spinării.

Odată cu înființarea noului centru „K. Lisa Yang” pentru bionică, Massachusetts Institute of Technology (MIT) promovează dezvoltarea și implementarea tehnologiilor care permit comunicarea directă cu sistemul nervos, pentru a atenua o gamă largă de dizabilități.

Centrul este finanțat cu o donație de 24 de milioane de dolari acordat de Institutul McGovern MIT pentru Cercetarea Creierului de la filantroapa Lisa Yang. Donațiile sale anterioare pentru MIT au permis, de asemenea, înființarea Centrului K. Lisa Yang și Hock E. Tan pentru terapie moleculară în neuroștiințe și a Centrului Hock E. Tan și K. Lisa Yang pentru Cercetarea Autismului.

Pentru a dezvolta membre protetice, dezvoltatorii bionici trebuie să integreze cunoștințe dintr-o gamă diversă de domenii – de la robotică și inteligență artificială la chirurgie, biomecanică și proiectare. Centrul K. Lisa Yang pentru Bionică va fi profund interdisciplinar, reunind experți din trei școli MIT: Știință, Inginerie și Arhitectură și Planificare. Cu colaboratori clinici și chirurgicali de la Harvard Medical School, centrul se va asigura că progresele cercetării sunt testate rapid și ajung la persoanele care au nevoie, inclusiv la cele din comunitățile mai puțin vizate în mod tradițional.

Centrul va oferi patru burse studenților absolvenți ai MIT care lucrează în bionică sau în alte domenii de cercetare axate pe îmbunătățirea vieții persoanelor care suferă de dizabilități.

În primii patru ani, Centrul K. Lisa Yang pentru Bionică se va concentra pe dezvoltarea și testarea a trei tehnologii bionice:

  1. Sistemul nervos digital, pentru a elimina tulburările de mișcare cauzate de leziunile măduvei spinării;
  2. Exoscheletele membrelor controlate de creier;
  3. Reconstrucția membrelor bionice, pentru a restabili mișcările naturale, controlate de creier, precum și senzația de atingere și propriocepție (conștientizarea poziției și a mișcării) de la membrele bionice.

 

Foto: „Drill sergeant returns to duty following amputation” by The U.S. Army, CC BY 2.0.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol