20 octombrie 2021, 16:18

Centrul Pompidou este partenerul unui nou centru artistic de lângă New York

Centrul Pompidou a încheiat un parteneriat cu Jersey City, în suburbiile din New York, pentru a deschide un centru de expoziții acolo până în 2024. Va fi al cincilea parteneriat major, primul de pe continentul american, pentru Centrul Pompidou, care și-a oferit deja numele unei instituții culturale din Metz și centrelor artistice din Malaga, Shanghai și Bruxelles.

Situat pe malul vestic al râului Hudson, cu fața spre Manhattan, Jersey City este un fost oraș industrial aflat în transformare și ”gentrificare” încă din anii 1980. Parteneriatul s-a născut dintr-o întâlnire cu aleșii orașului, prin intermediarul firmei de arhitectură OMA.

Metropola americană are deja două mari muzee de artă contemporană, MoMA și Whitney, completate de oferta de artă contemporană a Muzeului Metropolitan și a lui Guggenheim. În ultimii ani, Jersey City a atras un număr tot mai mare de artiști, având în vedere chiriile crescânde din New York.

Ca și în cazul parteneriatelor anterioare, Jersey City se va ocupa de crearea locului, de funcționarea acestuia și de costurile asociate. Centrul va găzdui arte vizuale, arhitectură, design și artele spectacolului, în clădirea Pathside, un edificiu de aproximativ 5.400 de metri pătrați, construit în 1912, pe locul unei foste stații de tramvai. Centrul Pompidou, care furnizează ingineria sa, marca și colecțiile sale, va primi o compensație financiară.

Foto: OMA (via France Info Culture)


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.