2 octombrie 2022, 19:37

Cercetări britanice: comoțiile pot fi diagnosticate printr-un test de salivă

Cercetătorii spun că pot detecta comoțiile cu exactitate folosind un biomarker în salivă. Este o descoperire revoluționară, care oferă posibilitatea ca medicii și antrenorii de atletism să poată determina rapid dacă cineva a suferit o comoție folosind un test obiectiv, potrivit unui articol publicat în British Journal of Sports Medicine.

Implicațiile depășesc terenul de joc, dar sunt semnificative pentru sport. În special fotbalul american se luptă de ani de zile cu modul de diagnosticare a comoțiilor și momentul când li se permite jucătorilor să se întoarcă la joc, după ce ar fi suferit o leziune cerebrală. Un test obiectiv nu ar înlocui evaluarea clinică standard bazată pe simptome, dar ar putea oferi un supliment crucial pentru confirmarea comoțiilor sau chiar găsirea celor care nu au fost raportate.

În prezent, nu există un test de diagnosticare pentru comoții. Medicii le diagnostichează interpretând comportamentul, simptomele și, în spital, prin testele imagistice.

O echipă de oameni de știință și medici a studiat peste 150 de jucători de rugby din Marea Britanie  între 2017 și 2019, comparând probele de salivă colectate înainte de sezon cu cele din timpul jocurilor. Cercetătorii au descoperit că markerii genetici din salivă au determinat cu o precizie de 94% care jucători au fost diagnosticați cu comoții.

Echipa Universității din Birmingham, cu asistență din partea organizațiilor Rugby Football Union și Marker Diagnostics, s-a bazat pe progresele tehnologice recente în secvențierea genelor. Ei au folosit un compozit statistic de 14 ARN-uri mici necodificatoare (sncRNA –  moleculă de ARN care nu este tradusă într-o proteină), care furnizează planul celular pentru anumite proteine, pentru a determina dacă un jucător a suferit o comoție cerebrală.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol