26 februarie 2020, 1:51

Cercetător român, apreciat de UE! Alexandru Tomescu câștigă un grant de 1,5 milioane de euro

Uniunea Europeană a oferit unui cercetător român un grant de 1,5 milioane de euro, din partea Consiliului European pentru Cercetare (ERC).

Granturile ERC sunt destinate cercetătorilor aflaţi la începutul carierei se acordă oamenilor de ştiinţă de orice naţionalitate, cu experienţă de doi până la şapte ani de la obţinerea doctoratului (sau a unei diplome echivalente) şi cu un istoric ştiinţific solid.

Alexandru Tomescu, cercetător în ştiinţe computaţionale la Universitatea din Helsinki, a realizat un proiect „Algoritmi siguri şi compleţi pentru bioinformatică (SAFEBIO)„, care va aduce contribuţii semnificative în analiza datelor din secvenţierea ADN, o tehnologie care poate fi folosită în diagnosticul medical.

Comisia Europeană a anunţat rezultatele concursului din acest an pentru obţinerea de granturi oferite de ERC cercetătorilor aflaţi la începutul unei cariere independente.

408 oameni de știință au primit premii în valoare totală de 621 de milioane de euro pentru a-i ajuta să îşi constituie propriile echipe şi să desfăşoare activităţi de cercetare de pionierat în diverse discipline, generând, astfel, aproximativ 2.500 de locuri de muncă pentru bursieri titulari de doctorate, doctoranzi şi alţi angajaţi.

Cercetătorii au nevoie de libertate şi de sprijin ca să poată da curs curiozităţii lor ştiinţifice, dacă dorim să găsim răspunsuri la cele mai dificile provocări ale epocii şi viitorului nostru. Punctul forte al granturilor pe care UE le oferă prin intermediul ERC este crearea de oportunităţi pentru ca cercetători excepţionali să îşi urmărească cele mai îndrăzneţe idei”, a declarat Carlos Moedas, comisarul european pentru cercetare, ştiinţă şi inovare.

Ca şi în viaţa reală, multe dintre chestiunile analizate de cercetători sunt pline de incertitudini. În ştiinţa computaţională, de regulă abordarea este de a vizualiza şi a analiza toate soluţiile posibile la o problemă, în speranţa de a găsi printre ele pe cea corectă. Cu cât se lucrează însă cu mai multe date, cu atât această abordare devine mai puţin realistă. Datorită noului său grant ERC pentru cercetători debutanţi, dr. Alexandru Tomescu, de la Universitatea din Helsinki, va fi în măsură să soluţioneze această incertitudine”, precizează Comisia Europeană.

Ideea sa este să studieze acele părţi ale unei soluţii care sunt comune tuturor răspunsurilor la o problemă computaţională. Teoretic, aceste soluţii parţiale sunt „sigure”; conţin informaţii probabil corecte, potrivit CE, transmite news.ro.

Această abordare este deja utilizată experimental, dar dr. Tomescu va fi primul care o va aborda analitic. Activitatea sa va fi deosebit de utilă pentru analiza datelor din secvenţierea ADN întrucât această tehnologie evoluează de la laborator la diagnostic medical”, informează Comisia Europeană.

 

sursa foto: psnews.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.