23 martie 2025, 19:04

Cercetătorii au descoperit cum arătau europenii de acum 5000 de ani

Un studiu arată că majoritatea europenilor care trăiau acum 5.000 de ani, inclusiv cei care au construit Stonehenge, ar fi putut avea pielea închisă la culoare.

Se credea deja că primii locuitori ai Marii Britanii, care au trăit cu 10.000 de ani în urmă, aveau piele întunecată și ochi albaștri.

Dar acum, cercetătorii de la Universitatea din Ferrara din Italia spun că această schimbare nu a avut loc decât cu secole mai târziu decât se credea anterior.

Oamenii de știință au analizat date din 348 de rămășițe umane datând din perioada 45.000 – 1.700 î.Hr.  S-a calculat că marea majoritate (92%) dintre cei care trăiau în Europa în perioada paleolitică a Epocii de Piatră, între 13.000 și 35.000 de ani în urmă, aveau pielea închisă la culoare, iar 8% aveau tonuri de piele „intermediare”. Cu toate acestea, studiul sugerează că niciunul nu avea pielea deschisă la culoare, relatează The Independent.

În Epoca Fierului, între 1.700 și 3.000 de ani în urmă, arătând încă 55% dintre oameni aveau piele închisă și 27% aveau piele intermediară. De asemenea, ei au descoperit că doar 18% aveau pielea deschisă.

Există aproximativ 26 de gene asociate cu producția de melanină, care produce pielea mai închisă la culoare, și două tipuri specifice, eumelanina și feomelanina, determină culoarea pielii, părului și culoarea ochilor.

Deoarece pielea și părul nu sunt păstrate în fosile, experții au folosit codul genetic de la rămășițele umane și l-au comparat cu datele europenilor moderni, pentru a prezice culoarea pielii, părului și ochilor oamenilor antici.

Oamenii de știință știu că migrația din Africa spre Europa și Asia a avut loc acum 60.000 până la 70.000 de ani în urmă. Pe măsură ce oamenii au migrat în regiuni cu radiații ultraviolete (UV) mai scăzute, pigmentarea a devenit mai comună. Drept urmare, acești oameni au evoluat pentru a deveni cu pielea mai deschisă pentru a se adapta pentru a permite mai multă lumină UV să pătrundă în piele, ajutându-și corpul să producă vitamina D – care este vitală pentru menținerea oaselor și mușchilor sănătoși.

Era rezonabil să ne imaginăm că primii coloniști de vânătoare și culegere, care proveneau din clime mai calde, aveau în mare parte pigmentare întunecată. Ceea ce era mai puțin așteptat a fost persistența îndelungată a fenotipurilor lor.”explică Silvia Ghirotto, biolog evoluționist la Universitatea din Ferrara.

Acesta a adăugat: „Lucrurile s-au schimbat după aceea, dar foarte încet, astfel încât abia în Epoca Fierului frecvența pielii deschise a egalat cu cea a pielii închise; în cea mai mare parte a preistoriei, cei mai mulți europeni erau cu pielea închisă la culoare.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol