25 aprilie 2024, 16:50

Cercetătorii au modificat genetic găinile, pentru a produce ouă anticancer

Laboratorul din Marea Britanie care a creat-o pe oaia Dolly – primul animal clonat – anunţă o nouă reuşită. Savanţii britanici au creat găini modificate genetic în aşa fel încât să ouăle lor să conţină proteinele necesare în fabricarea medicamentelor administrate bolnavilor de cancer.

Aceștia au introdus gene umane în partea ADN-ului păsărilor responsabilă de crearea albuşului. Astfel, găinile modificate genetic fac ouă cu o cantitate foarte mare din două proteine, una cu un puternic efect anticancer şi alta care stimulează repararea ţesuturilor. Concentraţia din trei ouă este similară unei doze de medicament.

E vorba de 500 de păsări modificate genetic, a căror existenţă se datorează eforturilor făcute vreme de 15 ani de şefa proiectului la Roslin, Dr Helen Sang. În urma acestei descoperiri, va fi posibilă fabricarea mai uşoară şi mai ieftină a multor medicamente. Ar mai putea însă trece ani buni până la punerea în practică a metodei, a avertizat Institutul.

Cercetătorii britanici au estimat că serul produs din acest albuş ar putea fi şi de 100 de ori mai ieftin decât unul produs în laborator. De asemenea, o fermă de păsări este mult mai ieftină decât o fabrică de medicamente, au mai afirmat savanţii. Totuşi, substanţele sintetizate din ouăle anticancer nu sunt atestate pentru uz uman.

Unele dintre păsări au fost modificate genetic în aşa fel încât să facă ouă care să conţină mi R24, un tip de anticorp cu potenţial de tratare a unor forme de cancer de piele. Altele produc interferon b-1a, care poate poate fi utilizat spre a bloca înmulţirea viruşilor în celule.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol