16 aprilie 2024, 3:21

Cercetătorii au reușit să prezică OBEZITATEA folosind sânge din cordonul ombilical

Cu unul din trei copii diagnosticați deja în întreaga lume, obezitatea infantilă reprezintă o problemă globală în creștere, care afectează atât sănătatea celor mici, cât și are un impact major asupra sistemului de sănătate. O nouă descoperire ar putea face ca această problemă să fie abordată înainte ca efectele să se instaleze.

În prezent, Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că aproximativ 124 de milioane de copii sunt diagnosticaţi cu obezitate în întreaga lume, iar această epidemie pune în pericol sănătatea viitoare a generaţiilor tinere. Nici România nu face excepție, arată statisticile Federaţiei Mondiale a Obezităţii: până în anul 2030, aproape 500.000 de copii cu vârste între 5 şi 19 ani vor suferi de obezitate în România.

Studiu

Dacă în prezent recomandările și intervențiile medicilor vin abia după ce există un diagnostic, potrivit unor noi descoperiri, lupta împotriva obezității infantile ar putea începe mult mai devreme.

Un studiu recent arată că metilarea ADN-ului (DNAm) în sângele din cordonul ombilical ar putea prezice traiectoria de creștere a unui copil până la 18 ani. În acest context, cercetătorii au descoperit patru modele de traiectorii ale indicelui de masă corporală: greutate normală, supraponderalitate sau obezitate timpurie, supraponderalitate sau obezitate tardivă și obezitate supraponderală normală până la foarte târziu.

Utilizarea acestor markeri ADN pentru a anticipa riscul de obezitate în copilărie poate reprezenta o abordare inovatoare în gestionarea acestei probleme de sănătate publică. Furnizorii de servicii medicale pot utiliza aceste informații pentru a dezvolta strategii personalizate de prevenție și gestionare a obezității infantile, cu scopul de a reduce comorbiditățile asociate și de a îmbunătăți calitatea vieții copiilor afectați”, explică Dr. Bogdan Coltor, reprezentat Cord Blood Center.

Celulele stem

De altfel, peste 85 de afecțiuni sunt deja tratate cu succes folosind celule stem recoltate la naștere din cordonul ombilical, dar și din placentă. Studiile clinice indică rezultate promițătoare în utilizarea celulelor provenite din placentă pentru tratarea unor boli precum diabetul, AVC-ul, Boala Parkinson, scleroza multiplă sau fibroza pulmonară.

Totodată, sute de studii clinice sunt în desfășurare pentru a explora potențialul terapeutic al acestor celule, beneficiind de ușurința obținerii lor, cantitatea disponibilă și caracteristicile lor unice. Cercetătorii estimează că, până în 2030, FDA ar putea aproba între 30 și 50 de noi terapii celulare, deschizând astfel noi orizonturi în tratamentul diverselor afecțiuni.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol