8 decembrie 2023, 5:39

Cercetătorii polonezi au dezvoltat un instrument pentru procurorii care urmăresc penal avorturile

Bizar e puțin spus. Oamenii de știință polonezi de la Wrocław au dezvoltat o metodă care detectează dacă o femeie a recurs la un avort farmacologic.

Folosind fonduri publice, aceștia au creat un instrument care poate înrăutăți situația femeilor din Polonia și din întreaga lume.

Procuratura a implementat rapid tehnica acestora. Cercetarea, finanțată din bani publici, a atras atenția internațională și multe îngrijorări.

Autorii studiului, Paweł Szpot, Olga Wachełko și Marcin Zawadzki de la Universitatea de Medicină din Varșovia susțin în lucrarea lor că avortul farmacologic la domiciliu este o metodă periculoasă de întrerupere a sarcinii.

Pe de altă parte, această afirmație a fost dezmințită cu mult timp în urmă (desigur, exceptând rarele complicații), scriu jurnaliștii polonezi de la Gazeta Wyborcza.

Cercetarea este lipsită de profunzime și este discutabilă din perspectivă etică. Oamenii de știință au propus o metodă de detectare a pastilelor destinate avortului pe baza analizei a două mostre fetale și a unei probe de sânge de la o femeie.

Ei au primit aceste materiale biologice de la Procuratură în vederea autopsiei.

Această cercetare a fost criticată pentru că poate contribui la incriminarea avortului și la creșterea stigmatizării femeilor din Polonia.

Deși există preocupări etice, metoda a fost deja implementată în unele anchete desfășurate în Polonia începând din 2022.

Adoptarea rapidă a acestei cercetări ridică semne de întrebare cu privire la motivațiile politice și la posibila utilizare abuzivă a fondurilor publice.

În fine, evoluția acestui subiect a stârnit teamă în rândul femeilor și a activiștilor care sunt îngrijorați că supravegherea și intimidarea de către agențiile de aplicare a legii ar putea fi intensificate, într-o țară în care drepturile la avort sunt deja sever restricționate.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol