12 septembrie 2022, 15:02

Certificat de handicap valabil nelimitat. Cei cu afecțiuni precum Sindromul Down nu vor mai fi verificați anual

Comisiile de evaluare ale persoanelor cu dizabilități vor emite certificate de încadrare în grad de handicap cu valabilitate nelimitată în cazul afecțiunilor ireversibile. Un proiect de lege propune ca persoanele care vor putea primi certificate cu valabilitate nelimitată vor fi cele “a căror afecțiune a generat deficiențe funcționale și/ sau structural-anatomice într-un stadiu ireversibil și care nu pot urma programe de recuperare”.

Prevederea există și în prezent în Legea 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, dar nu sub formă de obligație, ceea ce face ca, în practică, să nu fie respectată.

Suplimentar, pentru a se asigura că prevederea va fi respectată, senatorii au propus sancționarea severă a comisiilor de evaluare care nu emit certificate de handicap cu termen de valabilitate nelimitat – între 30.000 și 100.000 de lei.

În 2019, senatorii au votat ca persoanele cu membre amputate să primească certificat de handicap fără să mai meargă la reevaluări. Proiectul de lege ce conține măsura urmează să ajungă în curând la votul decisiv al deputaților.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol