27 noiembrie 2022, 1:40

CES. Centura pilot pentru persoane cu deficiențe de vedere (FOTO/VIDEO)

La Consumer Electronics Show (CES) din Las Vegas, compania elvețiană Biped a prezentat în premieră un copilot bazat pe inteligența artificială (AI), pentru persoanele nevăzătoare sau cu cu deficiențe de vedere. Dispozitivul numit tot Biped se fixează pe umeri ca un rucsac și filmează împrejurimile cu camere 3D. Centura analizează mediul, pentru a detecta și prezice obstacolele cu câteva secunde înainte, apoi filtrează informațiile relevante și avertizează purtătorul prin sunete transmise prin căști cu conducție osoasă.

Biped va avertiza, de exemplu, utilizatorul, despre o bicicletă aflată la 12 metri în față pe traiectoria purtătorului, dar va ignora un obiect care este mai aproape, dar fără risc de coliziune.

Centura a luat naștere din ideea de a crea o soluție fără stigmatizare, care să nu arate ca un dispozitiv medical. Biped are un câmp vizual de 170°, are mai puțin de 950 de grame în greutate și este echipat cu o baterie detașabilă, care durează peste șase ore. Se poate conecta, de asemenea, la GPS-ul de pe smartphone.

După premiera mondială la CES 2022, echipa speră să certifice dispozitivul ca aparat medical de clasa I. Compania a lansat un program de testare beta, ca să obțină feedback-ul utilizatorilor înainte de lansarea publică a produsului, mai târziu în 2022.

Firma Biped a fost fondată în ianuarie 2021 de Mael Fabien și Bruno Vollmer, după ce s-au întâlnit la un hackathon Elveția. Fabien lucra în procesarea audio, în timp ce Vollmer era expert în viziunea computerizată. Proiectul biped se bazează pe cercetările lui Fabien și vine din dorința celor doi de a avea un impact pozitiv asupra vieții de zi cu zi a oamenilor.

Foto: Designboom


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol