10 octombrie 2024, 21:15

Descoperă România. Cetatea Ardudului, locul în care poți vedea arme și costume medievale

De-a lungul timpului prin Ardeal au trecut reprezentanții mai multor popoare precum nemții, maghiarii și românii. În urma acestora a rămas drept dovadă istorică Cetatea Ardudului. Această cetate medievală se găsește la aproximativ 20 de kilometri de Satu Mare în orașul Ardud, pe drumul european E81. 

Sursă foto: Facebook.com

Primele documente care atestă existența locului provin din jurul anului 1500 (epoca bronzului) pe când Bartolomeu Dragfi, cel care a fost nepotul domnitorului Dragoș Vodă a hotărât să ridice cetatea. La început construcția beneficia de patru turnuri, realizate cu scopul de a adăposti soldații. În vremea respectivă Cetatea Ardudului era considerată cea mai solidă și sigură cetate din nordul Transilvaniei. După trecerea altor două secole pe când cetatea era doar o ruină, pe vechile urme a fost construită o alta cetate care se apropie foarte mult de aspectul unui castel. Cea din urmă fiind păstrată până în prezent.

Sursă foto: Facebook.com

În anul 1730 contele Alexandru Karoly a început păstrând vechea fundație și o parte din pereți ridicarea cetății din Ardud. Materialul principal utilizat pentru dăinuirea acestei construcții în timp a fost piatra. Însă și aceasta a început să se degradeze, așadar altarul din capelă a fost luat și dus la Palatul Episcopal din Satu Mare unde este conservat perfect.

Sursă foto: Facebook.com

După trecerea celor două Războaie Mondiale a început o perioadă dificilă pentru cetate deoarece oamenii din zonă au început să fure piatră din zidurile construcției pentru a ridica alte. Mai apoi în timpul lui Nicolae Ceaușescu unul din turnuri a fost utilizat drept punct de observație.

Sursă foto: Facebook.com

În ziua de astăzi primăria din orașul Ardud încearcă să protejeze cetatea și chiar a reușit să înceapă un program din bani europeni menit să aducă edificiul la splendoarea de odinioară. Două turnuri și o parte din vechile beciuri se pot vizita, iar în cadrul cetății există un muzeu care amintește totul despre istoria și modul în care a evoluat locul.

Sursă foto: Facebook.com

În unul din turnuri se găsește Sala Blazoanelor, în aceasta sunt oferite detalii despre cele mai importante familii care au posedat domeniul Ardudului. Mai apoi în Sala Cavalerilor se poate observa o colecție impresionantă de arme, costume medievale și imagini autentice cu cetatea din anul 1730 până în prezent. În cel de al doilea turn este amenajată o expoziție cu diverse costume populare, vechile unelte pe care le foloseau iobagii, dar și piese din ceramică din secolele XVII respectiv XVIII. Un alt lucru uimitor legat de cetate este terasa turnului de pe care se poate vedea panorama orașului Ardud.

Sursă foto: Facebook.com

Sursă foto cover: Facebook.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol