24 aprilie 2024, 7:18

Cetățenii UE care nu au depus solicitarea de rezidență în Marea Britanie până la 30 iunie vor avea 28 de zile să-și reglementeze situația

Zeci de mii de cetățeni ai Uniunii Europene care se trăiesc în Marea Britanie vor primi o avertizare oficială, cu termen de 28 de zile, în cazul în care nu își vor depune până la 30 iunie, termenul-limită, solicitarea de rezidență, statut post-Brexit.

În acest avertisment li se va spune să depună solicitarea de rezidență, căci altfel riscă o serie de consecințe, care includ pierderea dreptului la asigurarea de sănătate și locul de muncă.

Guvernul britanic nu va prelungi termenul pentru solicitarea statutul de rezident în Regatul Unit dincolo de data stabilită, aceea de 30 iunie 2021, a precizat miercuri Kevin Foster, secretarul de stat în Ministerul britanic de Interne. Vor fi exceptate de la această regulă persoanele cu probleme de sănătate, precum și cele eligibile pentru obținerea unui statut de rezident în Regatul Unit, dar care nu au solicitat încă acest statut.

Peste 5,6 milioane de cetățeni ai Uniunii Europene au aplicat deja în cazul programului de rezidență pentru cetățenii Uniunii şi aș vrea să-i încurajez pe toți cei care sunt eligibili să aplice înainte de expirarea termenului, săptămâna viitoare”, a declarat premierul Marii Britanii, Boris Johnson.

Astfel, persoanele identificate de guvernul britanic că se încadrează în această ultimă situație vor primi notificări să solicite un statut de rezident în cel mult 28 de zile.

Astfel de notificări vor fi transmise, de exemplu, lucrătorilor identificaţi în urma verificărilor efectuate la companii.

Printre categoriile de cetățeni europeni care doresc să solicite statut de rezident și după 30 iunie și au ”motive întemeiate” se numără copiii ai căror părinţi nu au reuşit să formuleze cererea sau persoanele a căror situaţie medicală nu le-a permis să se încadreze în termenul de solicitare a legalizării statutului în Regatul Unit.

Cotidianul The Guardian notează că, înainte cu numai o săptămână de termenul-limită de 30 iunie pentru depunerea solicitării, autoritățile britanice și-au dublat eforturile de a transmite mesajul celor care nu știu despre aceste schimbări, inclusiv grupurile vulnerabile, cum ar fi persoanele în vârstă și copiii în îngrijire.

Din numărul total al cererilor primite de autoritățile Regatului Unit (5,301,470), cele mai multe au fost depuse de cetățeni polonezi (975,180), urmați de români (918,270) și italieni (500,550).

Orice cetățean român care, fie se găsește deja pe teritoriul Marii Britanii, fie a intrat pe teritoriul Marii Britanii până la 31 decembrie 2020, poate să aplice pentru acest statut până la 30 iunie 2021. De la 1 ianuarie 2021, cetăţenii europeni din Marea Britanie sunt condiţionaţi să-şi demonstreze statutul atât autorităţilor, dar şi atunci când închiriază o proprietate, deschid un cont bancar sau să-şi dovedească dreptul de muncă în această ţară.

Detalii despre procedura de înscriere EU Settlement Scheme destinată cetăţenilor europeni şi membrilor de familie ai acestora se găsesc pe pagina guvernului britanic la: https://www.gov.uk/settled-status-eu-citizens-families.

Românii care doresc să muncească sau să studieze în Marea Britanie de acum înainte vor avea nevoie de vize, pe care trebuie să le obțină cât sunt încă în România, relatează Radio România Actualități.
Aceste vize sunt oferite în baza unui nou sistem de imigrație bazat pe puncte acordate în funcție de educație, nivelul de cunoaștere a limbii engleze și oferte de muncă sau de studii în Marea Britanie.
Sursa foto: European Communities

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol