3 ianuarie 2023, 15:01

Cheia opririi răspândirii COVID-19 ar putea fi un vaccin nazal

Cercetătorii cred că un vaccin sub formă de spray nazal poate fi cheia în oprirea răspândirii COVID-19. Studiile incipiente arată că administrarea unui vaccin ARNm cu o doză booster intranazal oferă o protecție mai mare împotriva infectării cu coronavirus.

Oamenii de știință au arătat că vaccinul ARNm, care a fost utilizat până acum, oferă o imunitate în sânge, împotriva virusului, prevenind astfel formele severe, însă nu previne infectarea, care se produce prin intermediul căilor respiratorii. Astfel, au ajuns la concluzia că utilizarea unui vaccin nazal ar putea contribui la stoparea infectării, prin crearea de anticorpi la nivelul căilor respiratorii.

Varianta Omicron a scăpat aproape complet de neutralizarea de către anticorpii mucoasei, la indivizii care au primit vaccinuri ARNm la indivizi infectați anterior. Credem că răspunsurile robuste ale anticorpilor din tractul respirator ar neutraliza virusul imediat după intrarea virală, atunci când individul contractă virusul, prevenind apariția infecției virale și transmiterea ulterioară a infecției către alții”, a declarat Jie Sun, profesor de medicină la Universitatea din Virginia și unul dintre autorii studiului.

Testele au fost efectuate pe șoareci de laborator cărora li s-a administrat un vaccin ARNm, care deși oferea o imunitate puternică în sânge, la nivelul mucoasei aceasta era foarte slabă, scrie The Hill.

Atunci când li s-a administrat rapelul nazal însă, șoarecii au dezvoltat și la nivelul căilor respiratorii o imunitatea puternică împotriva tuturor variantelor de coronavirus testate.

Cercetătorii au avertizat însă că vaccinul nazal se află încă în perioada de testare și că ar mai putea dura câțiva ani până când va putea fi administrat.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol