12 august 2020, 17:18

Chernobyl, cel mai vizionat serial. Afirmațiile din film, adevărate sau false?

Chernobyl este un serial impresionant, fiind considerat cel mai bun serial din toate timpurile pe IMDb și în a cărui realizare s-au investit foarte mulți bani. Chernobyl reprezintă povestea celei mai grave catastrofe nucleare civile din istorie şi consecinţele ei.

Iată un top 10 de adevăruri și falsuri din mini-seria de cinci episoade, realizat de playtech.ro.

10. Suferința oamenilor-REALĂ

Suferința oamenilor este adevarată, primii care au ajuns la fața locului au murit aproape în totalitate și foarte mulți s-au îmbolnăvit ulterior.

9. Amenințările cu moartea pentru muncitori- FALS

În serial se insistă pe faptul că dacă cineva nu-și face treaba, riscă să-și piardă viața. Conform unui articol din publicația The New Yorker, istoricul Masha Gessen susține că în anii 80 oamenii erau educați și acea situație nu este adevarată.

8. Mușamalizarea dezastrului- REALĂ

Mușamalizarea dezastrului a fost încă din primele episoade. Autoritățile de la Kremlin își doreau că accidentul să fie dat uitării și nimeni să nu știe cu acuratețe cât de gravă este situația în cazul dezastrului nuclear de la Cernobîl.

7. Procesul de la final -FALS

În ultimul episod al serialului, este prezentat un proces care arată evenimentele din Cernobîl. Se pare că un proces a existat dar sub o altă formă. Valery Legasov nu a fost prezent, dar au existat mărturii din partea multor persoane ce lipsesc din povestea filmului.

6. Elicopterul prăbușit în intervenție- REALĂ

În serial, un elicopter se apropie foarte mult de suprafața reactorului care a explodat pentru a turna nisip și se prăbușește. Asta s-a întâmplat și în realitate, dar motivul a avut legătură cu atingerea unei macarale de la locul incidentului, care nu s-a văzut din cauza fumului.

5. Ulana Khomyuk – FALSĂ

Se pare că Ulana Khomyuk nu există. Ulana Khomyuk întruchipează foarte multe persoane care au participat la investigația pentru a afla ce s-a întâmplat la Cernobîl.

4. Viața anilor `80 din URSS – ADEVĂRATĂ

Întreaga estetică a filmului este cât se poate de corectă, de la blocuri și îmbrăcămintea oamenilor, până la centrala efectivă.

3. Accentele și limba din film- FALSE
Niciun personaj din film nu vorbește în altă limbă decât engleză, iar până și varietatea accentelor de engleză este una surprinzător de mare. Decizia de a nu folosi actori ruși sau ucrainieni în Chernobyl a fost una inspirată.

2. Scafandri- ADEVARATĂ
Momentul în care cei trei scafandri participă la misiunea de la Cernobîl este adevărată. Conform mai multor relatări, din cauza radiațiilor, cei trei au murit la câteva săptămâni după intervenție.

1. Radiațiile contagioase- FALSĂ

În realitate, radiațiile nu sunt molipsitoare de la om la om, mai ales după ce toate hainele radiate și orice alte echipamente au fost eliminate.

 

Sursa foto: youtube.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.