14 septembrie 2023, 20:31

Chiar așa: care este cel mai bun căpitan Star Trek?

Pe 8 septembrie 2023, Star Trek a sărbătorit cea de-a 57-a aniversare, marcând ziua în care franciza a difuzat primul episod la televiziune, în 1966. De la această primă călătorie a căpitanului Kirk și a echipajului navei U.S.S. Enterprise, au existat mai multe spin-off-uri, peste 850 de episoade televizate și 13 filme de lung metraj – ceea ce face din Star Trek una dintre cele mai longevive francize din istoria science-fiction.

Căpitanii

Cei mai buni căpitani Star Trek au devenit figuri emblematice ale francizei, fiecare lăsând o impresie unică și de durată asupra fanilor din întreaga lume. Căpitanul James T. Kirk, portretizat de William Shatner, rămâne liderul carismatic și pionierat al seriei originale, cunoscut pentru îndrăzneala și abordarea neînfricată a explorării. Căpitanul Jean-Luc Picard, portretizat cu măiestrie de Sir Patrick Stewart, a adus un profund simț al diplomației, intelectul și profunzimea morală în „Star Trek: Generația următoare”, ceea ce i-a adus un loc printre cei mai respectați căpitani din istoria Flotei Stelare.

Studiu

Începând cu 1966, Star Trek a impulsionat deja inovația cu idei precum dispozitivele de comunicare portabile și scanările medicale neinvazive. Astăzi, continuă să inspire oamenii de știință și inginerii. După cum arată un studiu recent, oamenii de știință încă se uită la Star Trek pentru idei: „În „Star Trek”, replicatorul reciclează materia pentru a crea din nimic orice ți-ai putea dori – de la o friptură delicioasă la un simplu pahar cu apă. Acum, oamenii de știință transformă SF-ul în realitate! O echipă din Elveția a creat un dispozitiv care poate recolta apă din aer.

Cu o astfel de rază de acțiune și o rezonanță atât de profundă în rândul fanilor, nu este de mirare că Star Trek a făcut tranziția către cinematograf. Cu 13 filme majore în franciză, Star Trek s-a impus cu fermitate ca una dintre cele mai emblematice francize din domeniul science-fiction.

Întinderea largă a francizei Star Trek poate fi văzută în multe forme de media moderne, de la cărți audio la conținut online în streaming. Cu siguranță, o parte din atracția Star Trek este reprezentată de distribuția diversă a membrilor echipajului care alcătuiesc structura de familie a fiecărei serii Star Trek. În ciuda acestui fapt, este de netăgăduit faptul că, evident, căpitanul fiecărei nave este nucleul narativ și adesea emoțional al emisiunilor și filmelor respective.

Așadar, care sunt cei mai buni căpitani Star Trek din istoria de peste 57 de ani a francizei? Aceasta este o întrebare delicată, deoarece există zeci de căpitani îndrăgiți care au fost prezentați în 13 filme și nouă seriale.

Cu toate acestea, dacă tragem linie, cinci au ajuns în fruntea aproape tuturor listelor, indiferent ce sursă ai consulta.

Lista: Cei mai buni căpitani Star Trek, cei mai iubiți de fani

  1. Jean-Luc Picard (Star Trek: The Next Generation), interpretat de Patrick Stewart

Potrivit experților, căpitanul Picard este, de departe, cel mai apreciat comandant din Star Trek. Clasat aproape de primul loc în aproape toate listele găsite de StudyFinds, Picard este exemplul a ceea ce poate fi un erou inspirat. „El (Picard) este un diplomat, filozof și strateg priceput, care prețuiește diplomația și Prima Directivă. Comportamentul său calm și cumpătat îl face un lider excelent, iar el a câștigat respectul și admirația echipajului său”, scrie The Fantasy Review.

Picard este în primul rând un diplomat și încearcă întotdeauna să își mențină idealurile morale înalte. O parte din farmecul său de durată se datorează interpretării pricepute a lui Patrick Stewart.

„Poate că nu a avut aura lui Kirk, dar Picard a fost un lider mai inteligent, mulțumită în mare parte rădăcinilor shakespeariene ale lui Stewart și a discursului clar care a adăugat un aer de gravitate chiar și celor mai absurde exploatări intergalactice”, potrivit The Guardian.

Popularitatea acestui personaj continuă cu serialul de streaming „Star Trek: Picard”.

 

  1. Benjamin Sisko (Star Trek: Deep Space Nine), interpretat de Avery Brooks

Interpretarea lui Avery Brooks a căpitanului Sisko este pasională, bombastică și mai mare decât viața. „Star Trek: Deep Space 9” este în mare măsură povestea unui om prins într-o stare constantă de agitație. Serialul se deschide cu pierderea personală profundă a lui Sisko și cu viața pe care o construiește pentru familia sa în urma acestei pierderi. În calitate de lider al unei stații spațiale aflate la gura unei găuri de vierme care se întinde în toată galaxia, poveștile din DS9 s-au îndepărtat de temele de explorare și descoperire.

În schimb, Sisko trebuie să navigheze într-un decor devastat de război, în timp ce se confruntă cu revelația că civilizația locală bajorană îl consideră un lider religios.

Când extratereștrii ostili intră din partea lor a găurii de vierme, Sisko este forțat să devină un lider militar în conflict. Nu doar că se ridică pentru a face față provocării, ci Sisko descoperă că excelează în rolul de comandant de luptă.

„Sisko a făcut întotdeauna ceea ce trebuia făcut, a ținut laolaltă situație precară după situație precară și a avut grijă personal de oamenii care serveau sub comanda sa în timp ce făcea asta”, scrie Mary Sue.

Dialogurile rostite de Brooks sunt distincte și, uneori, aproape lirice. Cadența portretului său vocal proiectează întotdeauna intensitatea și farmecul lui Sisko. Interpretarea complexă și stratificată nu a fost doar cea a unui lider religios sau a unui militar.

„Este evident că Deep Space Nine a avut multe nuanțe de gri, dar Sisko a fost, de asemenea, un om de familie în suflet. Relațiile sale cu fiul și bunicul său au fost unele dintre cele mai satisfăcătoare emoțional elemente din întreaga franciză”, potrivit Sideshow.

Aceste elemente narative sunt doar puse în valoare de ceea ce este, fără îndoială, cea mai puternică distribuție secundară din orice serie Star Trek. DS9 reușește cu succes să echilibreze acțiunea, drama și povestirea bazată pe personaje.

„Deep Space Nine” este acum considerat în mod obișnuit ca fiind cel mai bun serial Star Trek dintre toate. Serialul SF este despre război, pierderi și alegeri dificile. Aceste teme sunt întruchipate de indomitul căpitan Sisko”, spune The Digital Fix.

 

  1. James T. Kirk (Star Trek: The Original Series), interpretat de William Shatner

„James Kirk rămâne șablonul legendar cu care trebuie să se măsoare toți căpitanii”, scrie We Got This.

Kirk este un personaj atât de iconic încât a fost interpretat de nu mai puțin de șase actori, așa că poate fi surprinzător faptul că, totuși, Căpitanul Kirk se află pe locul trei în această listă. Pentru unii fani, acest lucru ar putea părea o blasfemie; la urma urmei, James Tiberius Kirk este arhetipul carismei umane și al fanfaronadei din Star Trek. William Shatner, în rolul lui Kirk din seria originală, este un cowboy spațial aventurier care explorează lumi noi și ciudate împreună cu prietenii săi de încredere, Spock și Dr. McCoy. Mandatul lui Shatner va continua ca protagonist în șapte dintre cele 13 filme de lung metraj.

Echipajul din serialul original era format dintr-o distribuție rasială diversă. Interpretarea lui Shatner a surprins un lider care ținea foarte mult la echipajul său, până la punctul în care îi considera ca fiind familia sa. Oameni de mai multe rase erau egali și membri valoroși ai echipajului de pe Enterprise. Deși acest lucru ar putea să nu pară mare lucru acum, în 1966, distribuția de ansamblu a fost revoluționară. Acesta este un aspect esențial al lui Kirk care îl face să rezoneze cu atât de multe audiențe.

„Fanii văd un erou fidel și familiar care a învățat din greșelile sale, poartă câteva regrete și se împacă cu propria mortalitate. Călătoria lui Kirk este cu ușurință cea mai completă dintre toți căpitanii Star Trek. Nu e de mirare de ce rămâne un favorit al fanilor de pretutindeni”, notează Game Rant.

 

  1. Kathryn Janeway (Star Trek: Voyager), interpretată de Kate Mulgrew

Kate Mulgrew a doborât și ea barierele în calitate de prima femeie din Star Trek cu interpretarea căpitanului Kathryn Janeway în „Star Trek: Voyager”, o navă care este aruncată în depărtările galaxiei.

„Am avut probabil cel mai mare răspuns din partea fanilor mei decât orice altă actriță pentru că am fost prima femeie căpitan”, a declarat Mulgrew într-un interviu comun cu Sonequa Martin-Green pentru Associated Press.

Îndrăgitul căpitan Kathryn Janeway joacă, de asemenea, în noul serial de animație „Star Trek: Prodigy”. Între cele două seriale, atractivitatea lui Janeway este evidentă în conducerea sa puternică și spiritul său aventurier. În același mod în care căpitanul Sisko al lui Brooks era dispus să treacă linia de demarcație pentru a apăra Federația, căpitanul Janeway își protejează cu înverșunare echipajul și este dispusă să îl protejeze “no matter what”.

Vulture scrie că: „Cea mai mare provocare cu care se confruntă Janeway și echipajul Voyager nu vine sub forma unor rase ostile sau a unor provizii tot mai puține – deși acestea nu ajută – ci din numeroasele momente care îi invită să își abandoneze principiile”.

Căpitanul Janeway este, de asemenea, un personaj profund uman, cu pasiune, loialitate și defecte. Janeway este catalogată drept cel mai bun căpitan al Flotei Stelare de trei din cele 10 surse chestionate de StudyFinds și a ratat la limită o poziție mai înaltă în această listă.

„Spre deosebire de căpitanul Picard, ea era, de asemenea, abordabilă și caldă, rămânând în același timp autoritară. Au existat multe momente în care se poate spune că a luat decizii greșite, dar asta nu a făcut decât să sublinieze faptul că și ea era failibilă și umană”, adaugă The Digital Fix.

În cele din urmă, umanitatea lui Janeway este cea care o face să fie unul dintre cei mai memorabili căpitani din Star Trek.

 

  1. Jonathan Archer (Star Trek: Enterprise), interpretat de Scott Bakula

Au existat zeci de căpitani Star Trek în numeroasele filme și seriale ale francizei. Rotunjind această listă este Scott Bakula în rolul căpitanului Jonathan Archer. În calitate de protagonist al serialului de patru sezoane „Star Trek: Enterprise”.

„Prequel-ul serialului Enterprise se concentrează pe primele zile de explorare spațială ale umanității. Ca atare, Archer întruchipează farmecul home-style al acelor astronauți clasici”, după cum spune Game Rant.

În ciuda faptului că are mai puține episoade în serialul său în comparație cu ceilalți căpitani moderni din această listă, căpitanul Archer este un favorit al fanilor care s-a clasat bine în rândul surselor noastre.

Din punct de vedere canonic, Archer este căpitanul primei nave Enterprise, înainte de formarea Federației Unite a Planetelor. Archer, spre deosebire de ceilalți căpitani enumerați, este un om obișnuit.

Despre el, The Fantasy Review scrie: „Căpitanul Archer, interpretat de Scott Bakula, este primul căpitan al navei Enterprise și o figură esențială în istoria Star Trek. Este un lider curajos și aventuros, dispus să își asume riscuri pentru a explora necunoscutul. Este, de asemenea, un diplomat priceput care caută mereu soluții pașnice la conflicte.”

Ceilalți căpitani de pe această listă provin cu toții dintr-un cadru în care călătoriile interstelare sunt o normă. Federația Unită a Planetelor, împreună cu Flota Stelară, caută să exploreze noi lumi și civilizații cu sprijinul logistic și structura necesară pentru această sarcină. Ei își pun în comun resursele și talentele pentru a atinge obiective mai mari. Nici unul dintre aceste elemente narative nu este prezent în Star Trek: Enterprise. În schimb, căpitanul Archer este un om din New York. În calitate de american, el face legătura între societatea noastră de astăzi și societatea aspirațională a Federației.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol