26 octombrie 2021, 2:02

China a trecut sub tăcere Oscarul lui Chloe Zhao

Chloe Zhao, o americancă de origine chineză, câștigătoare a Premiului Oscar pentru regie cu „Nomadland” este prima femeie de origine asiatică care câştigă preţioasa statuetă la această categorie.

Cu toate aceasta, presa de stat din China a ignorat-o cu desăvârșire și nu a făcut nici un anunț referitor la premiu.

Evident că răceala, ca să nu zicem altcumva, are la bază declarația din 2013 a cineastei care spunea că Republica Populară Chineză  este „un loc în care minciuna există în toate părţile”.

Luni, căutările pe reţeaua de socializare Weibo (echivalentul chinez al Twitter) ale cuvintelor „Nomadland” sau „Chloe Zhao” în chineză nu au dat rezultate, iar multe link-uri spre articole de presă din motorul de căutare Baidu trimiteau la texte deja retrase de pe platforme.

Mai mulţi cinefili şi-au exprimat nemulţumirea faţă de cenzura de pe reţelele de socializare şi au considerat că Oscarul istoric primit de Zhao ar putea contribui la refacerea relaţiilor dintre Beijing şi Washington.

Presa din Hong Kong a vorbit însă despre acest premiu istoric deşi, pentru prima oară în 50 de ani, ceremonia Oscarurilor nu a fost transmisă în direct pe acest teritoriu semiautonom în urma deciziei autorităţilor, potrivit ziarului South China Morning Post.

Foto: Vanity Fair

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.