26 iunie 2024, 18:13

China anunță că a vindecat complet diabetul zaharat, cu o terapie revoluționară

Oamenii de știință chinezi au raportat în premieră mondială vindecarea prin terapie celulară a unui caz de diabet zaharat, scrie South China Morning Post.

Este vorba despre un bărbat de 59 de ani cu diabet de tip 2, care avea nevoie de mai multe injecții cu insulină zilnic. Pacientul a beneficiat de un transplant inovator de celule, iar de atunci au trecut 33 de luni, interval în care bărbatul nu a mai avut nevoie de insulină și nici de un alt tratament.

Această procedură experimentală a implicat crearea unei versiuni artificiale a celulelor producătoare de insulină care se găsesc în pancreas, care ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge.

Pacientul trăia cu diabet zaharat de tip 2 de 25 de ani și își pierduse aproape complet funcția acestor celule insulare. El prezenta un risc ridicat de complicații grave, necesitând multiple injecții zilnice de insulină pentru a evita coma diabetică.

„Era expus unui risc mare de complicații grave din cauza diabetului”, a declarat Yin Hao, cercetător șef de la Spitalul Changzheng din Shanghai, pentru publicația The Paper, la începutul acestei luni.

A fost găsit leacul pentru diabet?

După transplantul de celule din iulie 2021, pacientul nu a mai primit insulină externă în unsprezece săptămâni, iar doza de medicamente pe cale orală a fost redusă treptat până când a fost complet oprită un an mai târziu.

„Examinările de urmărire au arătat că funcția insulelor pancreatice a pacientului a fost restabilită în mod eficient”, a declarat Yin.

Pacientul nu mai este acum dependent de insulină de 33 de luni.

Este primul caz raportat în lume de vindecare a diabetului cu afectarea severă a funcției insulelor pancreatice prin transplant autolog de insule pancreatice regenerative derivate din celule stem, a precizat spitalul.

Această descoperire medicală, realizată de o echipă de medici și cercetători de la Spitalul Changzheng din Shanghai, de la Centrul de Excelență în Știința Celulară Moleculară din cadrul Academiei Chineze de Științe și de la Spitalul Renji, a fost publicată recent în revista Cell Discovery.

Diabetul reprezintă o amenințare serioasă pentru sănătatea umană. După mai mult de un deceniu de muncă, această echipă de oameni de știință chinezi spune că a făcut progrese semnificative.

Potrivit experților din domeniul sănătății un control deficitar al glicemiei pe o perioadă lungă de timp poate duce la complicații grave, inclusiv orbire, insuficiență renală, complicații cardiovasculare și cerebrovasculare și amputații.

De asemenea, pot apărea situații care pun viața în pericol din cauza comei hipoglicemice și a cetoacidozei, care apare atunci când organismul începe să descompună prea repede grăsimile.

China este țara cu cea mai mare populație de pacienți diabetici. În această țară există 140 de milioane de pacienți cu diabet, dintre care aproximativ 40 de milioane depind de injecții de insulină pe tot parcursul vieții, potrivit Federației Internaționale de Diabet.

Experții au declarat că pacienții cu diabet sever care se luptă cu controlul glicemiei pot fi tratați eficient doar prin transplantul minim invaziv, care injectează țesut de insule pancreatice extras din pancreasul unui donator.

Cu toate acestea, din cauza unor factori precum lipsa severă de donatori și complexitatea tehnologiei de izolare a celulelor insulelor pancreatice, este greu ca un astfel de transplant să răspundă nevoilor clinice actuale.

Acest lucru a făcut ca modul de regenerare a țesutului de insule pancreatice umane pe scară largă in vitro să devină un obiectiv academic la nivel mondial, a declarat echipa din Shanghai.

Yin Hao, care este unul dintre principalii cercetători ai echipei și director al Centrului de transplant de organe al spitalului, a declarat că au folosit celulele mononucleare din sângele periferic al pacientului pe care le-au reprogramat în celule stem pluripotente induse autologe.

Ei au folosit o tehnologie pe care au conceput-o pentru a le transforma în „celule sămânță” și au reconstituit țesutul insulelor pancreatice într-un mediu artificial.

„Tehnologia noastră s-a maturizat și a împins limitele în domeniul medicinei regenerative pentru tratamentul diabetului”, a declarat Yin, a cărui echipă a efectuat cercetarea împreună cu oamenii de știință de la Centrul de Excelență în Știința Celulară Moleculară de la Academia Chineză de Științe.

El a precizat că pacientul, care prezenta un risc serios de complicații ale diabetului, a suferit un transplant de rinichi în iunie 2017, dar între timp și-a pierdut cea mai mare parte a funcției insulelor pancreatice și depindea de multiple injecții cu insulină în fiecare zi.

Pacientul a primit transplantul de celule stem în iulie 2021. La unsprezece săptămâni după operație, i-a fost oprit tratamentul cu insulină externă, iar doza de medicamente administrate oral pentru controlul nivelului de zahăr a fost redusă treptat și retrasă complet un an mai târziu.

„Examinările de urmărire au arătat că funcția insulițelor pancreatice a pacientului a fost restabilită în mod eficient, iar funcția sa renală a fost în limite normale”, a declarat Yin. „Astfel de rezultate sugerează că tratamentul poate evita progresia complicațiilor diabetice”, a mai precizat cercetătorul chinez.

Yin a subliniat că această descoperire marchează un progres semnificativ în domeniul emergent al medicinei regenerative, în care capacitățile proprii ale organismului sunt exploatate pentru a trata bolile.

„Tehnologia noastră s-a maturizat și a împins limitele în domeniul medicinei regenerative pentru tratamentul diabetului”, a spus el.

Diabetul este o afecțiune cronică care afectează capacitatea organismului de a transforma alimentele în energie.

Insulina, produsă de insulele din pancreas, este crucială pentru reglarea nivelului de zahăr din sânge. În cazul diabetului, acest sistem funcționează defectuos: fie organismul nu produce suficientă insulină, fie nu poate utiliza insulina în mod eficient.

Diabetul zaharat de tip 2, cea mai frecventă formă, afectează aproape 90% dintre persoanele care trăiesc cu diabet și este în mare parte legat de alimentație, dezvoltându-se în timp. Fără un management adecvat, diabetul poate duce la complicații grave, inclusiv boli de inimă, pierderea vederii și boli de rinichi.

Potrivit Centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor din Statele Uniute (CDC), „nu există încă un tratament care să vindece diabetul”.

Tratamentul implică, de obicei, pierderea în greutate, o alimentație sănătoasă, medicamente, precum și injecții frecvente de insulină și monitorizare.

Oamenii de știință din întreaga lume explorează transplantul de insule pancreatice ca o alternativă promițătoare, în primul rând prin crearea de celule asemănătoare acestora din culturi de celule stem umane.

Potrivit unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății, se estimează că în lume există aproximativ 422 de milioane de persoane care suferă de diabet, majoritatea trăind în țări cu venituri mici și medii, iar 1,5 milioane de decese sunt atribuite direct diabetului în fiecare an. Atât numărul de cazuri, cât și prevalența diabetului au crescut în mod constant în ultimele decenii.

China, unde se află cel mai mare număr de pacienți cu diabet din întreaga lume, se confruntă cu o povară semnificativă în materie de asistență medicală.

Potrivit Federației Internaționale de Diabet, 140 de milioane de persoane din China suferă de diabet, 40 de milioane dintre acestea fiind dependente de injecții de insulină pe tot parcursul vieții.

Noua terapie celulară ar putea ușura în mod substanțial această povară a asistenței medicale la nivel mondial.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol