24 iulie 2024, 0:21

S-a deschis primul spital cu inteligență artificială: 10.000 de pacienți în doar câteva zile

Soluție la criza medicilor? S-a deschis primul spital cu inteligență artificială, medicii roboți tratează oamenii. Primul spital de inteligență artificială, numit „Agent Hospital”, a fost deschis în China. Spitalul are potențialul de a revoluționa sistemul de sănătate și ar putea fi folosit și pentru a forma viitorii medici.

Spitalul ar trebui să fie operațional în a doua jumătate a anului 2024, iar testele au arătat că robo-doctorii sunt capabili să răspundă la întrebările de la examenul de licență medicală din SUA cu o acuratețe de 93,06 la sută.

Deși pacienții reali nu sunt încă tratați acolo, acest spital poate fi considerat un fel de program de pregătire pentru medicii asistați de AI. Practic, este o lume virtuală în care pacienții virtuali sunt tratați de medici generați de AI. Astfel, un pacient AI ar putea descrie o problemă medicului său AI, iar medicul ar putea răspunde cu un diagnostic, scrie heute.at.

„Spitalul Agent” virtual, creat de cercetătorii de la Universitatea Tsinghua din Beijing (China), funcționează cu ajutorul agenților inteligenți care controlează toți medicii, asistentele și pacienții. Acești agenți pot interacționa autonom pe baza unor modele lingvistice mari (LLM). Medicii AI pot trata 10.000 de pacienți în doar câteva zile.

Deși încă este în întregime virtual, „spitalul cu agenți” ar putea fi util și în alte moduri. Acest program ar putea fi folosit pentru a forma medici stagiari, permițându-le să își testeze activitatea de diagnosticare pe pacienți AI fără riscul de a afecta pacienții reali. De asemenea, ar putea simula și prezice diverse scenarii medicale, cum ar fi răspândirea, dezvoltarea și controlul bolilor infecțioase într-o regiune.

Se așteaptă ca spitalul să fie gata de funcționare în a doua jumătate a anului 2024, dar nu este clar dacă pacienții reali vor fi tratați efectiv în mod virtual sau dacă programul de formare menționat mai sus va fi pur și simplu pus în practică. Testele au arătat că robo-doctorii sunt capabili să răspundă la întrebările de la examenul de autorizare medicală din SUA cu o acuratețe de 93,06 la sută.

Doctorii virtuali au reușit să simuleze întregul proces de diagnosticare și tratare a pacienților cu ajutorul celor mai importante boli respiratorii. Spitalul virtual include diverse săli de consultații și săli de examinare în care trebuie să lucreze o serie de agenți inteligenți din domeniul medical. Astfel, cercetătorii au dezvoltat o configurație cu 14 medici și patru asistente medicale. Medicii sunt responsabili de diagnosticarea bolilor și de întocmirea unor planuri de tratament detaliate, în timp ce asistentele se concentrează pe îngrijirea zilnică.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol