21 mai 2022, 12:13

China: autostradă subacvatică de 11 km, construită în 4 ani

China a inaugurat o autostradă subacvatică de 10,79 kilometri, care trece pe sub un lac aflat la aproximativ 50 de kilometri de oraşul Shanghai. Construcţia tronsonului a început acum patru ani, pe 9 ianuarie 2018.

Tunelul construit sub lacul Taihu a costat 1,65 miliarde de dolari și face parte dintr-un tronson de 43,9 kilometri al autostrăzii Changzou-Wuxi, inaugurate pe 30 decembrie 2021, o rută alternativă pentru cei care călătoresc între oraşele Shanghai şi Nanjing. Peste două milioane de metri cubi de beton au fost folosite la construcția lată de 17,45 metri şi care are şase benzi pe două sensuri de circulaţie.

Tavanul tunelului este iluminat cu LED-uri concepute special pentru a preveni oboseala şoferilor. Autostrada Taihu este cea mai lungă astfel de şosea subacvatică a Chinei.

Cea mai lungă autostradă subacvatică din lume este tunelul Ryfast din Norvegia, cu o lungime de peste 14 kilometri. Cel mai lung tunel săpat sub apă este Canalul Mânecii, cu o lungime de 37,9 kilometri şi care leagă, pe calea ferată, Anglia de Franţa.

Foto: Wion


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol