19 aprilie 2024, 22:53

China conduce SUA în competiția globală pentru principalele tehnologii emergente, potrivit unui studiu

China are un „avans uluitor” în 37 din 44 de tehnologii critice și emergente, în timp ce democrațiile occidentale pierd competiția globală pentru producția de cercetare, a declarat joi un grup de reflecție în domeniul securității, după ce a analizat apărarea, spațiul, energia și biotehnologia, informează Reuters.

Australian Strategic Policy Institute (ASPI) spune în acest studiu ca arătat că, în unele domenii, toate cele mai importante 10 instituții de cercetare din lume au sediul în China.

Studiul, finanțat de Departamentul de Stat al Statelor Unite, a constatat că Statele Unite au fost adesea pe locul al doilea, deși au condus cercetarea globală în domeniul calculului de înaltă performanță, al calculului cuantic, al sateliților mici și al vaccinurilor.

„Democrațiile occidentale pierd competiția tehnologică globală, inclusiv cursa pentru descoperiri științifice și de cercetare”, se arată în raport, care îndeamnă guvernele să investească mai mult în cercetare.

Cele mai recente actualizări

Raportul a cerut națiunilor democratice să colaboreze mai des pentru a crea lanțuri de aprovizionare sigure și „să urmărească rapid un pas înainte strategic în domeniul tehnologiei critice”.

ASPI a urmărit cele mai citate lucrări științifice, despre care a spus că sunt cele mai susceptibile de a fi brevetate. Descoperirea surpriză a Chinei în domeniul rachetelor hipersonice din 2021 ar fi fost identificată mai devreme dacă cercetarea puternică a Chinei ar fi fost detectată, a spus acesta.

„În ultimii cinci ani, China a generat 48,49% din lucrările de cercetare de mare impact la nivel mondial în domeniul motoarelor avansate de aeronave, inclusiv al motoarelor hipersonice, și găzduiește șapte dintre cele mai importante 10 instituții de cercetare din lume”, spune studiul.

Este probabil ca China să apară cu un monopol în 10 domenii, inclusiv în biologia sintetică, unde produce o treime din toate cercetările, precum și în domeniul bateriilor electrice, al 5G și al nanofabricării.

Academia Chineză de Științe, un organism guvernamental de cercetare, s-a clasat pe primul sau al doilea loc în majoritatea celor 44 de tehnologii urmărite, care au cuprins apărarea, spațiul, robotica, energia, mediul, biotehnologia, inteligența artificială (AI), materialele avansate și tehnologia cuantică.

China și-a consolidat cercetarea cu cunoștințe dobândite în străinătate, iar datele au arătat că o cincime dintre cei mai buni cercetători chinezi au fost pregătiți într-o țară precum SUA, Marea Britanie, Australia, canada sau Noua Zeelandă.

Studiul a recomandat programe de verificare a vizelor pentru a limita transferurile ilegale de tehnologie și pentru a favoriza în schimb colaborarea internațională cu aliații în materie de securitate.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol