29 martie 2024, 14:45

China, încă o nefăcută. Primul caz din lume de gripă aviară H10N3 la om

Până acum gripa aviară nu se transmitea de la pasări către oameni și era puțin susceptibil să declanșeze boala. Și totuși…

China a raportat marţi primul caz din lume de gripă aviară cu tulpina H10N3 la om, o patologie care afectează de obicei păsările, însă autorităţile oferă asigurări că riscul unei epidemii este „extrem de mic”.

Un bărbat de 41 de ani din provincia Jiangsu (estul Chinei) a fost confirmat ca primul caz de infecție cu tulpina H10N3 a gripei aviare la om, a anunțat marți Comisia Națională de Sănătate, potrivit Reuters, citat de Digi24.

Bărbatul din orașul Zhenjiang a fost internat în spital pe 28 mai, după ce a făcut febră și prezentat mai multe simptome, potrivit Comisiei de Sănătate.

El a fost diagnosticat cu gripă aviară, H10N3, dar nu au fost oferite detalii despre cum s-a infectat.

H10N3 este o tulpină slab patogenă a virusului gripei aviare, iar riscul de răspândire pe scară largă este foarte scăzut, potrivit Comisiei.

Bărbatul este stabil și pregătit pentru externare. Testele asupra contacților săi apropiați nu au relevat alte infecții.

În China sunt prezente mai multe tulpini ale gripei aviare, iar unele dintre ele infectează sporadic și oameni, de obicei lucrători la ferme de păsări.

Ultimul caz de infectări semnificative cu gripă aviară la om a fost în 2016-2017, când tulpina H7N9 a omorât aproximativ 300 de oameni.

Acesta este primul caz de gripă aviară la om cu tulpina H10N3, potrivit Comisiei Naționale de Sănătate din China.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol