8 iunie 2022, 20:34

„Tanti China, mă lăsați pe Internet?” Ce-i așteaptă pe sportivi la Jocurile Olimpice de iarnă

Guvernul chinez a promis atleților olimpici acces gratuit la platformele de social media și alte site-uri Web, dar utilizarea Internetului în Beijing ar putea fi încă dominată de restricții și riscuri. Prin deschiderea temporară a „marelui firewall”, scopul Chinei este pur și simplu de a-și spori reputația globală înaintea Jocurilor Olimpice de iarnă (4-20 februarie), nu de a susține un Internet deschis. Se așteaptă ca supravegherea intensă a activității online să continue, chiar și pentru vizitatorii cărora li se permite să acceseze site-uri care, altfel, ar fi blocate pentru cetățenii chinezi.

Autoritățile chineze au declarat că participanții olimpici și mass-media străină vor avea acces necenzurat la internet prin cartele SIM speciale. Însă toate datele și comunicațiile din China pot fi monitorizate, compromise sau blocate.

Comitetul Internațional Olimpic a promovat dreptul atleților la libertatea de exprimare online, atâta timp cât aceștia nu încalcă legile locale, dar legea chineză oferă autorităților flexibilitatea de a interzice orice discurs online pe care-l consideră ilegal.

Sportivii chinezi se vor confrunta cu un control intens; autoritățile chineze au arestat zeci de cetățeni chinezi pentru conținut pe care l-au postat pe rețelele sociale străine.

Numeroase guverne, inclusiv cel din SUA, au anunțat un boicot diplomatic al Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing din 2022 din cauza genocidului în curs al guvernului chinez împotriva populației uigure din regiunea de nord-vest a provinciei Xinjiang. Activiștii și grupurile de drepturi civile au îndemnat sponsorii corporativi să preseze Beijingul în legătură cu politicile din Xinjiang și să-și retragă sprijinul financiar.

Unii sportivi au spus în mod anonim în decembrie 2021 că le este frică să critice public guvernul chinez, de teamă de represalii.

Foto: Getty Images (via BBC)


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol