6 august 2020, 1:46

China, o nouă lovitură tehnologică! FAST, cel mai mare radiotelescop din lume

Cel mai mare radiotelescop din lume, FAST (Five Hundred Meter Aperture Spherical Telescope), a devenit operaţional în China. După ani de construcție, noul radiotelescop din provincia din sud – estul Chinei intră în acțiune.

FAST a obţinut, sâmbătă, de când a intrat în funcţiune, o serie de inovaţii, îmbunătăţind semnificativ capacitatea de cercetare chineză în radioastronomie, promovând inovaţia tehnologiilor relaţionate şi aducând beneficii economice şi sociale în creştere, arată descopera.ro, citând chinadaily.com.cn.

Performanța FAST a atins un top la nivel internațional, ceea ce este o importanță deosebită în descoperirile astronomice majore din China„, au transmis oficialii comitetului de evaluare al FAST.

Ideea de a construi cel mai mare radiotelescop din lume a fost lansată pentru prima dată în anii ’90 de către un grup de astronomi, inclusiv Nan Rendong, omul de știință FAST. Proiectul a fost aprobat pentru construcţie în 2007, după ani buni de cercetare în acest domeniu, iar construcția a început în 2011 și s-a încheiat în 2016.

Oamenii de știință au obținut date valoroase cu ajutorul FAST, inclusiv descoperirea unui număr de 146 pulsari (stele neutronice cu viteză mare de rotaţie, care produc radiaţii sub forma unui fascicul subţire pornind din apropierea ambilor poli) şi confirmarea altor 102. De asemenea, a detectat câmpul magnetic interstelar al Căii Lactee printr-o metodă nouă.

În perioada următoare, radiotelescop va duce probabil la descoperiri în studierea graniţelor precum undele gravitaţionale de joasă frecvenţă, exploziile rapide de unde radio (FRB – fast radio bursts) şi moleculele interstelare, a afirmat Yan Jun, director al Observatoarelor Astronomice Naţionale.

sursa foto: chinadaily.com.cn


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.