25 aprilie 2024, 7:05

CHINA. Politica zero-Covid ar putea dura cinci ani

Autoritățile de la Beijing au stârnit confuzie și alarmă după ce au anunțat că politica strictă zero-Covid ar putea fi în vigoare în următorii cinci ani, incluzând teste obligatorii în masă și restricții de călătorie, potrivit The Guardian.

Anunțul, publicat luni după-amiază, a fost atribuit lui Cai Qi, secretarul de la Beijing al Partidului Comunist Chinez. Textul original spunea: „În următorii cinci ani, Beijingul se va ocupa fără încetare de normalizarea prevenirii și controlului epidemiilor.”

Anunțul a fost postat pentru prima dată de Beijing Daily și republicat de alte instituții media de stat. Acesta s-a răspândit pe scară largă pe rețelele de socializare, dar în curând referirea la „cinci ani” a fost eliminată din majoritatea publicațiilor online, iar un hashtag aferent pe Weibo a fost șters.

Potrivit acestei note, autoritățile se angajau să mențină și să îmbunătățească „gestionarea strictă a mecanismului comun de coordonare a prevenirii și controlului” și a sistemului de răspuns de urgență al orașului, inclusiv cele concepute pentru a opri circulația și transferul virusului prin „izolare, gestionare și control… imediat ce apar [transmisiunile]”. De asemenea, a menționat continuarea inspecțiilor stricte ale locuințelor, „normalizarea” testelor regulate și gestionarea intrărilor și ieșirilor din oraș.

Autoritățile chineze, sub îndrumarea președintelui Xi Jinping, s-au angajat în mod repetat țara să aplice politica „zero-Covid”, în ciuda faptului că restul lumii a ales calea coexistenței cu virusul. Xi a ordonat autorităților să găsească un echilibru între politica zero-Covid și creșterea economică.

Anunțul de luni și corecția sa ulterioară au stârnit furie și confuzie în rândul locuitorilor din Beijing. Pe internet, majoritatea comentatorilor nu păreau surprinși de perspectiva continuării sistemului pentru încă o jumătate de deceniu, dar puțini au fost cei care au susținut ideea.

Autoritățile nu au clarificat declarația sau eliminarea referirii la cinci ani. Unii observatori au sugerat că sintagma „cinci ani” era un termen folosit adesea în anunțurile guvernamentale, dar care în acest context părea a fi o linie de timp, sau că a fost adăugată în mod eronat de către editorul inițial al anunțului – Beijing Daily.

Beijing Daily nu a oferit clarificări atunci când a fost contactat de The Guardian.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol