28 martie 2024, 20:54

Chipul lui Elie Wiesel, gravat în Catedrala Națională din Washington

Proiectanții masivei Catedrale Naționale din Washington au lăsat calcarul neprelucrat în mai multe locuri cheie, deschideri pentru ca liderii catedralei să ia în considerare ce oameni doresc să adauge pe monument. Liderii catedralei din această toamnă, citând o creștere a antisemitismului și nevoia de dialog, vor dezvălui prima imagine gravată a unui evreu de seamă: Elie Wiesel.

Sculptura răposatului supraviețuitor al Holocaustului, ale cărui scrieri au transformat faimoasa suferință și anxietate existențială în activism pentru drepturile omului, a fost finalizată pe 8 aprilie, Ziua Rememorării Holocaustului. Imaginea autorului și profesorului născut în România se află într-un vestibul numit Veranda Drepturilor Omului, alături de sculpturi celebre: Rosa Parks, Maica Tereza, Jonathan Daniels etc.

Decizia a fost luată de Randy Hollerith, decanul catedralei și alți lideri în 2019. Sculpturile din pridvor, alături de alte sute de sculpturi și vitralii, fac parte din efortul catedralei de a fi o instituție ecumenică multi-credință.

Elie Wiesel este prima personalitate evreiască modernă din clădire. Bustul care se află într-un arc al pridvorului va fi dezvăluit în această toamnă, ca parte a unui program realizat cu Muzeul Memorial al Holocaustului din SUA și Fundația Elie Wiesel pentru Umanitate. Programul îi va onora moștenirea lui Wiesel, au spus organizatorii.

Fiul lui Wiesel, Elisha, a spus că vede catedrala ca „o instituție americană”, iar pe tatăl său ca pe o frumoasă și umilă poveste americană. El a menționat că tatăl său, în anii 1950, când era un jurnalist apatrid, ai cărui părinți și soră mai mică au fost uciși în Holocaust, a devenit cetățean american din accident, când a ajuns într-un spital din New York și și-a depășit în mod eronat viza.

Wiesel a scris 56 de cărți, a fost profesor la Universitatea din Boston și președinte fondator al Muzeului Holocaustului și a câștigat numeroase premii, inclusiv Premiul Nobel pentru Pace. A murit în 2016.

Foto: Matt McClain / The Washington Post


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol